Rozhovor prezidenta s Hermanem na slovenské ambasádě: Ťok neposlouchal, Mládek nic neslyšel

Ministři Dan Ťok za hnutí ANO a Jan Mládek z ČSSD. To jsou muži, kteří mohli pomoct vysvětlit, jak je to s dohady kolem ocenění strýce ministra Daniela Hermana - Jiřího Bradyho. Právě Ťok s Mládkem měli být podle Hermana svědky jeho schůzky s prezidentem Milošem Zemanem na slovenské ambasádě 8. září. Ani jeden ale kauzu neobjasnil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Mládek

Jan Mládek | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

Ministr Ťok se v SMS zprávě vyjádřil, že na slovenské ambasádě byl, ale soukromému rozhovoru prezidenta Zemana s ministrem kultury Hermanem nevěnoval pozornost.

Ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD v pondělí novinářům potvrdil, že byl svědkem rozhovoru prezidenta Miloše Zemana s ministrem kultury Danielem Hermanem na slovenské ambasádě.

V době, kdy jejich debatu sledoval, prý ale nepadlo nic o udělování státních vyznamenání nebo o Hermanově strýci Jiřím Bradym. Takže jasněji v celém případu zatím není. Na přítomnost obou ministrů na schůzce na slovenské ambasádě upozornil server Echo24.cz.

Řada politiků i osobností už řekla, že kvůli kauze s Jiřím Bradym 28. října na Pražský hrad nepůjde. Nechystá se tam třeba europoslanec Jiří Pospíšil za TOP 09, Petr Gazdík ze Starostů a nezávislých, Petr Fiala z ODS, ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL, ministr pro lidská práva Jiří Dientsbier nebo ministryně práce Michaela Marksová, oba z ČSSD.

Sobotka: Seznam kandidátů na vyznamenání jsem podepsal den po Hermanově setkání s dalajlamou

Číst článek

Slavnostního ceremoniálu se nezúčastní ani europoslankyně Věra Jourová. Místopředseda sněmovny Petr Gazdík organizuje alternativní akci na Staroměstském náměstí.

Vyznamenání z Brna, nikoliv Prahy

Náměstek brněnského primátora Petr Hladík (KDU-ČSL) navrhne na úterní schůzi rady města, aby ocenilo pamětníka z koncentračních táborů Bradyho Brno.

Podle Hladíka je neuvěřitelné, že by ocenění nedostal. „Pokud ho nedostane, mělo by Brno jako největší město na Bradyho rodné Moravě zvážit udělení nějakého ocenění, ať už čestného občanství, nebo jinou formou," uvedl Hladík.

'Zachránit čest České republiky.' Olomoucký rektor navrhl Hermanova strýce na univerzitní vyznamenání

Číst článek

O konkrétním datu Hladík. „Byl bych pro udělení čestného občanství, ale máme pro to jasná pravidla a uděluje ho zastupitelstvo. Obávám se, že z časových důvodů nejsme schopni tuto záležitost technicky zvládnout," řekl Hladík.

Podle něj se nabízí další možnosti, například udělení pamětního listu jako poděkování nebo vyznamenání brněnskými univerzitami. O tom by ale museli rozhodnout jejich rektoři.

Už v sobotu navrhl olomoucký rektor Jaroslav Miller udělit Jiřímu Bradymu vyznamenání Univerzity Palackého v Olomouci. Návrh akademického ocenění okamžitě podpořily stovky lidí. Rektor řekl, že již kontaktoval s tímto záměrem Bradyho dceru.

Jiří Brady bude hostem pondělních Dvaceti minut Radiožurnálu, krátce po 17. hodině.

ČTK, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme