RRTV přitvrzuje proti televizním věštírnám. Po regulaci volají i poslanci

Samota, nemoci nebo špatné partnerské vztahy často donutí lidi, aby zavolali do televizních věšteckých pořadů. V napětí pak očekávají od jasnovidců zaručenou radu, jak se dostanou ze svízelné situace. Jenže tohle doporučení je přijde i na několik tisíc korun. A může ohrozit i zdraví volajícího. Na televizní pořady se proto v poslední době zaměřila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a vede se společnostmi správní řízení. Přitvrdit v regulaci mágů z obrazovek chtějí i politici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ezoterika - ezoterické programy

Ezoterika - ezoterické programy | Foto: Český rozhlas

Stolek s křišťálovými koulemi, šátky a svícny. Za ním stojí blonďatá, výrazně namalovaná čarodějka Marcela s dlouhými rudými nehty, obřími korály a náramky. Žena, která se jí dovolala do televizní ezoterické věštírny, zaplatí za minutu hovoru 70 korun.

Právě zdraví a nemoci jsou ty nejčastější dotazy, které lidé pokládají. Řada jasnovidců pak podle svých slov diváky léčí na dálku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na televizní jasnovidce, jejichž doporučení mohou ohrozit zdraví, se zaměřila RRTV. Přitvrdit vůči nim chtějí i poslanci

„Ta energie, která k vám přijde, paní Jano, bude probíhat průběžně během dne a hodně ve spánku,“ dozvídá se například divačka, která zavolala do jednoho z těchto pořadů.

Před podobnými praktikami věštců ale důrazně a opakovaně varuje Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Podle jejího předsedy Ivana Krejčího se snaží provozovatele postihovat.

„My to posuzujeme jako obchodní sdělení ohrožující zdraví. Nějaká řízení jsou v běhu, jsme sami zvědaví, jak to posoudí soud,“ říká Krejčí.

Hrozba milionových pokut

Rada vede kvůli ezoterickému vysílání správní řízení s provozovatelem Tip TV a s televizní stanicí Active TV a jeho provozovatelem TV CZ. A to kvůli jasnovidcům, kteří diagnostikovali na dálku vážné onemocnění a následně slíbili volajícím okamžitou pomoc.

Vyzývali pak důvěřivé posluchače, aby je opakovaně kontaktovali. Podobných výzev je v ezoterických pořadech opravdu řada.

„Štítná žláza, tady je blok na komunikační čakře. Vy byste potřebovala o sobě mluvit. Když vám to někdy vyjde, můžete mi zavolat,“ nabízí volajícím jiná léčitelka.

Za takové praktiky hrozí provozovatelům až několikamilionové pokuty. Kritikou RRTV na ezoterické pořady se už společnosti zabývají.

„Provozovatelem těchto formátů je zahraniční smluvní partner, a pokud mám informace, tak každopádně tato zahraniční společnost bude tyto věci řešit,“ uvádí výkonná ředitelka stanice Active TV Renata Pešková.

Věštění jako klamavá reklama?

Na internetových stránkách většinou televizní stanice upozorňují, že za poradenství věštců nenesou odpovědnost. Podle některých členů poslaneckého volebního výboru, který má na starosti média, by se ale mělo proti ezoterickému vysílání přitvrdit.

„Je to obcházení zákona, takže já bych byl pro mnohem tvrdší regulaci a zákaz takových pořadů,“ říká poslanec Martin Kolovratník z hnutí ANO.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ezoterické vysílání by chtěli politici víc regulovat. O tématu mluvil v Ranním interview Radiožurnálu místopředseda RRTV Milan Bouška

Rady věštců by se podle další členky výboru Niny Novákové z TOP 09 mohly považovat za klamavou reklamu a nekalé obchodní praktiky.

„Teď když budeme podruhé jednat o regulování reklamy, je to téma – co všechno se vlastně pod tu klamavou reklamu dá zařadit. Pak bych byla proto, aby toto se tam zařadilo,“ zdůrazňuje Nováková.

Za klamavou reklamu by tak mohl být věštec snadněji postižitelný.

Do jisté míry by mohl podle místopředsedy RRTV Milana Boušky pomoci příklad ze Slovenska, kde mají v zákoně napsáno, že provozovatel je povinen zajistit slušnost a čestnost reklamy a teleshoppingu.

„Musíme si uvědomit, že ezoterické pořady jsou svým způsobem teleshopping. Pokud by to v zákoně bylo, tak se s tím dá pracovat. Slovenská Rada už s tím pracuje a ukládá poměrně vysoké pokuty v řádu desítek tisíc eur,“ dodává Bouška.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme