Rušení televizního signálu sítěmi LTE klesá, pochvaluje si telekomunikační úřad

12. květen 2016

Po zprovoznění nových meteorologických radarů úřad opět řeší jejich rušení provo­zem Wi-Fi zařízení bez aktivované funkce DFS.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) je spokojen s aktuálními výsledky rušení televizního signálu DVB-T mobilními sítěmi LTE. Regulátor to uvedl v pravidelné měsíční monitorovací zprávě. K 30. dubnu bylo ve zkušebním pro­vozu 1610 základnových stanic, v trva­lém provozu pak 8490 stanic. V březnu bylo přijato 485 hlášení na rušení pří­jmu zemské digitální televize, BTS LTE v pásmu 800 MHz byla zjištěna jako zdroj rušení DVB-T ve 283 případech. Mědíc předtím to bylo 430 stanic. Ukončeno bylo šetření 463 případů ru­šení DVB-T.

BTS LTE v pásmu 800 MHz byla v minulém měsíci příčinou rušení v 58,3 % přijatých případů rušení televize. Závady přijí­macího zařízení posluchačů byly zjiště­ny ve 133 případech a ve 33 případech nebylo zjištěno žádné rušení. ČTÚ provedl a ukon­čil celkem šetření 463 případů rušení televizního příjmu, 17 případů rušení veřejných mobilních komunikačních sítí (GSM, UMTS, LTE, CDMA), šest případů rušení rozhlasového a sate­litního příjmu a sedm případů ruše­ní stanic pozemní pohyblivé služby. Zdrojem rušení byly u veřejných mobilních sítí dva opakovače GSM a statistika se nevyhnula ani pěti aktivním individuálním TV anténám.

autor: lukpo
Spustit audio