Ruská televize zveřejnila údajný záznam vraždy Němcova

Ruská televize TVC zveřejnila údajný záznam vraždy opozičního politika Borise Němcova. Záběr kamery je ale v tomto okamžiku zakrytý. Podle policie vrah asi na Němcova číhal. Ruská opozice dnes v Moskvě pořádá smuteční pochod k uctění Němcovovy památky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vražda Němcova. Vyšetřovatelé prošetřují podezřelé auto.

Vražda Němcova. Vyšetřovatelé prošetřují podezřelé auto. | Zdroj: Reuters

Záběr kamery je v okamžiku, kdy na opozičního politika někdo střílí, zakrytý sněžným pluhem. Video má nízkou kvalitu. Televize ale ze záznamu odhaduje, že vrah na Němcova čekal. Mohl se prý skrývat na schodišti vedoucím na most a potom uprchnout v autě, které na chvíli zastavilo.

Obyvatelé Moskvy a opoziční aktivisté od včerejšího rána nosí k místu, kde Borise Němcova zastřelili, květiny a svíčky. „Odhodlaně bojoval za to, čemu věřil. Nikdy se nevzdával,“ říká muž.

Pieta dnes bude pokračovat smutečním průvodem, který povolila moskevská radnice.

„Původně plánovaný pochod s vlajkami a balónky je za těchto tragických okolností nedůstojný. Neodpovídalo by to velikosti Němcovovy osobnosti, ani důležitosti toho, co se stalo. Jeho zavraždění překračuje všechny meze a myslím, že jeho význam jsme ještě nedocenili,“ říká jeden z organizátorů vzpomínkového průvodu Leonid Volkov.

Západní lídři vyzvali k rychlému a transparentnímu vyšetřování vraždy. Prezident Vladimir Putin slíbil, že pro dopadení a potrestání pachatelů udělá maximum.

"Uděláme vše, aby organizátoři a vykonavatelé podlé a cynické vraždy byli po zásluze potrestáni," uvedl ruský prezident Vladimir Putin. Opoziční předáci hovoří o politicky motivované vraždě neúprosného kritika režimu.

V centru Moskvy se sešly davy lidí, aby uctili památku zastřeleného odpůrce Kremlu Borise Němcova | Foto: Reuters

Vyšetřovatelé posuzují několik verzí, sahajících od provokace kvůli destabilizaci politické situace, stopu islamistů a extremistů až po možnou souvislost s ukrajinským konfliktem. Prý nelze vyloučit ani souvislost s podnikáním nebo osobní nenávist vůči zavražděnému a další běžné pohnutky zločinu, včetně žárlivosti. Je však zjevné, že pachatelé opozičního politika sledovali.

Vražda se odehrála před povolenou nedělní demonstrací proti Putinově vládě a válce na Ukrajině - ještě během večeře Němcov poskytl rozhovor ukrajinskému rádiu o připravované akci.

Pětapadesátiletého ruského opozičního politika Borise Němcova zastřelil včera v noci neznámý útočník z jedoucího auta v centru Moskvy. Němcova doprovázela mladá ukrajinská modelka Hanna Durycká.

Lidé stále nosí k místu, kde Borise Němcova zastřelili, květiny a svíčky | Foto: Reuters

Tea Veseláková, Olga Kořánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme