Rusko bude vetovat vznik tribunálu, který má vyšetřit okolnosti sestřelení malajsijského letadla

Ruský vyslanec v OSN Vitalij Čurkin potvrdil, že bude vetovat hlasování o tribunálu pro vyšetření okolností sestřelení malajsijského letadla nad Ukrajinou loni v červenci. Podle Čurkina by tribunál mohl ještě více destabilizovat situaci na Ukrajině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trosky letadla Malajsijských aerolinií sestřeleného nad východní Ukrajinou

Trosky letadla Malajsijských aerolinií sestřeleného nad východní Ukrajinou | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Vitalij Čurkin připomněl, že končí technické a trestní vyšetřování příčin havárie malajsijského boeingu a Rusko má vážné výhrady k jeho komplexnosti i ke správnosti použitých metod.

„Pokud by tyto závěry byly předány tribunálu, kupovali bychom zajíce v pytli,“ zdůvodnil Čurkin ruským novinářům, proč bude vetovat rezoluci o vytvoření tribunálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rusko odmítá zřízení soudního tribunálu k vyšetření havárie letu MH17 na Ukrajině. Mluvila o tom Marie Machytková ze zahraniční redakce

Tu navrhují Malajsie, Nizozemsko, Austrálie, Belgie a Ukrajina. Jejich experti se přiklánějí k verzi, že letadlo sestřelili ruští vojáci nebo proruští povstalci. Podle Ruska je ale viníkem Ukrajina.

Ruský prezident Vladimir Putin zřizování tribunálu označil za předčasné a kontraproduktivní. Rada bezpečnosti má o rezoluci hlasovat zítra.

Moskva už minulý týdne vyzvala generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna, aby jmenoval zvláštního zmocněnce pro vyšetřování. Podle návrhu měl také Pan Ki-mun Radě bezpečnosti navrhnout kroky, které by rozšířily roli OSN při vyšetřování. Západní státy ale návrh odmítly návrh.

Stálý ruský zástupce v OSN Vitalij Čurkin se už nechal slyšet, že doufá, že návrh rezoluce nakonec nebude zítra předložený.

Card

Martin Dorazín, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme