Rusko musí zrušit zákaz dovozu vepřového. Prohrálo odvolání u WTO

Odvolací orgán Světové obchodní organizace (WTO) zamítl odvolání Ruska ve sporu s Evropskou unií ohledně zákazu dovozu prasat a vepřového. WTO v srpnu 2016 rozhodla, že Rusko nesplnilo mezinárodní normy, když v roce 2014 zakázalo dovoz prasat a vepřového z EU, a porušilo tak pravidla organizace. Rozhodnutí odvolacího orgánu znamená, že Rusko by mělo uvést vše do souladu s pravidly WTO. Pokud EU nebude přesvědčena, že se tak stalo, může v rámci kompenzace požádat o zavedení sankcí vůči Rusku. To však může trvat roky, upozornila agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maso nakrájíme na větší kostky 4x4 cm a dáme do pekáče

Maso nakrájíme na větší kostky 4x4 cm a dáme do pekáče | Foto: Patrik Rozehnal

Rusko zavedlo zákaz na počátku roku 2014 poté, co se objevilo několik případů afrického moru prasat v některých oblastech EU. Odvolávalo se přitom na sanitární a fytosanitární opatření povolená podle pravidel WTO.

„Dnešní rozhodnutí potvrzuje, že opatření přijatá Ruskem vůči EU měla málo co společného se skutečnými hygienickými nebo zdravotními riziky. Produkty EU z oblastí bez onemocnění jsou bezpečné,“ uvedla ve svém prohlášení Evropská komise.

Visegrádská čtyřka bude na summitu hovořit o rozdílné kvalitě potravin, tvrdí Fico

Číst článek

Zopakovala rovněž dřívější tvrzení, že omezení obchodu s vepřovým masem je politicky motivovaným embargem, které Rusko v srpnu 2014 zavedlo jako odvetu za sankce uvalené na Moskvu kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi.

V roce 2013 činila hodnota exportu vepřového z EU do Ruska kolem 1,4 miliardy eur (38 miliard Kč). Rusko se tak v té době na celkovém vývozu vepřového z EU podílelo zhruba jednou čtvrtinou.

O zákazu dovozu vepřového začátkem roku 2014 rozhodla ruská veterinární a fytosanitární služba Rosselchoznadzor.

Rusko se stalo členem WTO v srpnu 2012. O členství usilovalo zhruba 19 let a bylo největší ekonomikou a jediným členem skupiny G20, který do té doby stál mimo tuto organizaci.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme