Rusko nepouští přes hranice některé kamiony. Proč, není jasné

Rusko zavřelo pro některé dopravce své hranice. Na přechodech tak už několik dní stojí zoufalí řidiči kamionů. Proč Rusko selektuje na svých hranicích některé nákladní vozy, není jasné. Opatření platí už od úterý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamiony na dálnici (ilustrační foto)

Kamiony na dálnici (ilustrační foto) | Foto: Ondřej Jánoška | Zdroj: Český rozhlas

Dopravci, které Český rozhlas oslovil, konstatovali, že nedostávají z ruské strany vůbec žádné informace.

Podle Vojtěcha Hromíře z Česmadu tímto krokem zřejmě Rusko reaguje na incident z úterního rána, kdy Turecko sestřelilo ruské vojenské letadlo.

„V důsledku rusko-tureckého incidentu se zřejmě ruská celní správa rozhodla nevpouštět do země žádné kamiony převážející turecké zboží, a to i tehdy, když nesměřuje do Ruské federace, ale tranzituje. Stalo se to už v úterý, od té doby tam ve zcela nehygienických podmínkách stojí až stovky kamionů,“ říká.

Problém se však většiny českých dopravců netýká. Do Ruska totiž vozí jen minimum tureckého zboží. Pracovník firmy SLT Logistik David Richters ale Českému rozhlasu potvrdil, že společnost měla na ruských hranicích dva kamiony plné pomerančů.

„Pracovali jsme na tom, co udělat s nákladem, a podařilo se najít náhradní řešení a náklad pomerančů je teď na cestě do Iráku, takže problému, který nám akutně hrozil, jsme se dokázali zbavit.“

Ne každému dopravci se ale podaří najít náhradního odběratele. Z Turecka totiž míří do Ruska nebo Ruskem projíždí velké množství zboží. Velká část z toho je právě ovoce nebo jiné potraviny.

Luděk Hubáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme