Rusko se bude proti zmraženým účtům v Evropě bránit soudní cestou, řekl Putin

Rusko se bude u evropských soudů bránit proti zablokování svého majetku ve Francii a Belgii. To nařídily místní úřady na základě loňského rozhodnutí haagského Arbitrážního soudu. Podle něj má Moskva vyplatit 50 miliard dolarů (přes 1,2 bilionu korun) poškozeným akcionářům bývalého ropného kolosu Jukos, který Rusko fakticky vyvlastnilo. Moskva ale rozhodnutí arbitráže neuznala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Putin na ekonomickém fórů v Petrohradu

Putin na ekonomickém fórů v Petrohradu | Zdroj: Reuters

Kreml zmražení účtů považuje za nepřátelský čin a odmítá akcionářům Jukosu zaplatit. Prezident Vladimir Putin na petrohradském ekonomickém fóru oznámil, že rozsudek je protiprávní a jeho země ho nebude respektovat.

„V tomto případě má Arbitrážní soud v Haagu kompetence pouze k zemím, které podepsaly a ratifikovaly Evropskou energetickou chartu. Rusko ale chartu neratifikovalo a nespadá tedy pod jurisdikci tohoto soudu," řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rusko protestuje proti zablokování svého majetku ve Francii a Belgii, podle prezidenta Putina se bude bránit právní cestou. Detaily telefonoval Martin Dorazín

Rusko se podle něj bude domáhat nápravy soudní cestou u evropských soudů v těch zemích, ve kterých ke zmrazení a zablokování majetku Ruské federace došlo.

Moskva zároveň připravuje zabavení francouzských a belgických majetků v Rusku jako reakci na obdobný krok Francie a Belgie. Belgie zabavila ruský státní majetek ve výši necelých dvou miliard dolarů, ve Francii jsou to bankovní účty nebo ruská státní společnost Gosza-gran-sobstvenosť.

Rusko zlikvidovalo kdysi mocný Jukos po odsouzení jeho většinového vlastníka Michaila Chodorkovského v roce 2005. Chodorkovskij, politický sok Kremlu, byl odsouzen k mnoha letům vězení za údajné defraudace a krádeže obrovských objemů ropy a jeho firma prakticky přestala existovat.

Bývalí akcionáři Jukosu se sdružili ve společnosti GML, která na ruský stát podala soudní žalobu.

Martin Dorazín, ČTK, Matěj Štýs, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme