Rusko uvažuje o nasazení rakety s jadernou hlavicí proti rizikovému asteroidu

19. únor 2016

Praktická zkouška účinnosti této metody by se měla odehrát v roce 2036, kdy se k Zemi přiblíží asteroid Apophis. O vývoj této protiasteroidové zbraně požádali ruské vědce jejich kolegové z Evropské unie, v rámci mezinárodní dělby práce.

Cílem jaderné hlavice by obecně mohly být menší asteroidy s průměrem několika desítek až stovek metrů, které prolétávají nebezpečně blízko Země a mohly by se s ní potenciálně někdy v budoucnu srazit. Zmíněný asteroid Apophis do této kategorie také patří, neboť má průměr 320 metrů.

Jaderný výbuch v jeho těsné blízkosti by měl odklonit jeho dráhu do podstatně větší a tedy pro nás bezpečnější vzdálenosti od Země. Účelem exploze není asteroid rozbít na kousky, jen na něj “zatlačit” prostřednictvím reaktivní síly výbuchu v jeho těsné blízkosti a tím ho odklonit.

Metoda jaderného výbuchu byla projednána jako jedna z mnoha v rámci evropského projektu “NEOShield (Štít proti blízkozemním objektům)”, který se zabývá všemi možnými prostředky ochrany proti nebezpečným vesmírným objektům.

Konkrétní úkoly byly rozděleny mezi účastníky jednání z různých zemí, přičemž nasazení rakety s jadernou hlavicí proti asteroidu bylo přiděleno Rusku, reprezentovanému Ústředním institutem strojírenského výzkumu (Центральный научно-исследовательский институт машиностроения). Institut k této práci přizve další ruské odborníky z kosmického a raketového průmyslu a také z Ruské akademie věd.

Čtěte také

Ruští vědci považují tento způsob odklonění asteroidu za spolehlivý, i když je v současné době použití jaderných zbraní v kosmu zakázáno. Dá se totiž předpokládat, že v případě hypotetického ohrožení Země nebo jejího ekosystému bude tento zákaz zrušen. Navíc je lepší uskutečnit podobný výbuch ve větší vzdálenosti od Země, čili v dostatečném předstihu před příletem asteroidu k Zemi.

Do vesmíru by proto jadernou hlavici měla vynést podstatně zdokonalená mezikontinentální balistická raketa, poháněná pevným palivem. Důvodem je velmi málo času, který bude k dispozici pro startovní přípravy, protože nebezpečná tělesa o průměru 20-50 metrů (jako byl např. známý čeljabinský meteorit) zřejmě nedetekujeme dříve, než několik hodin či dní před srážkou se Zemí. A běžné kosmické nosné rakety, plněné kapalným palivem, jejíchž tankování a předstartovní příprava trvá až 10 dní, nelze v tomto případě použít. Raketu poháněnou pevným palivem je oproti tomu možné použít prakticky okamžitě.

Ať už bude nakonec zvoleno jakékoliv řešení, je třeba podle Sabita Saitgarajeva, vedoucího pracovníka Makejevovy raketové konstrukční kanceláře (OKB-1), začít připravovat raketu pro tento zcela nový úkol včas. Nutnou podmínkou realizace plánu je ovšem souhlas ruského ministerstva obrany a získání 7 milionů dolarů.

Zdroje: Phys.Org, FOX News, Inverse, TASS 1, TASS 2, Engadget, AstroWatch 1, AstroWatch 2, Planet Scitech, Jalopnik, NEOShield

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio