Rusko uvolní skoro dvě miliardy rublů na vlasteneckou výchovu občanů

Rusko dá v příštích pěti letech téměř 1,7 miliardy rublů (580 milionů korun) na vlasteneckou výchovu občanů, zejména mládeže. Dekret už podepsal předseda ruské vlády Dmitrij Medvěděv. Cílem programu je vytvořit výchovný systém odpovídající "soudobým výzvám a úkolům rozvoje země," informovala agentura Interfax.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva, novoroční výzdoba, nový rok 2016

Moskva, novoroční výzdoba, nový rok 2016 | Zdroj: Reuters

Hlavním garantem akce má být ruská Federální agentura pro záležitosti mládeže, která bude vládě každoročně skládat účty ze své činnosti. Kreml si od programu slibuje větší zájem Rusů o historický odkaz dřívějších generací.

Vlastenecký program má v mládeži "vyvolávat pocit hrdosti a úcty ke státním symbolům, historickým pomníkům a památníkům vlasti," praví se ve vládním dekretu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rusko uvolní stamiliony na vlasteneckou výchovu občanů. Mluvil o tom komentátor ČRo Libor Dvořák

Důležitým efektem má být větší vstřícnost mladých Rusů k ozbrojeným silám a bezpečnostním složkám. Úkol je podle ruské vlády o to významnější, že bude realizován "ve složitých podmínkách ekonomického a geopolitického soupeření".

Šíření vlasteneckých idejí v době vyhrocených vztahů se Západem je klíčovou součástí ruské propagandy, která tradice ruského způsobu života prezentuje jako alternativu západním hodnotám. Oporou Kremlu je v tomto snažení pravoslavná církev a armáda.

„Při tom, jak fungují zejména ruská státní média, tak to bude ještě další podpůrná, propagační a agitační činnost hovořící ve prospěch tohoto Putinova státu,“ myslí si o novém vlasteneckém programu komentátor Českého rozhlasu a rusista Libor Dvořák.

Patriotismus a potíže ekonomiky

„Dá se předpokládat, že ta vlastenecká výchova, pokud už není, bude zavedena na školách. Ale mají se v ní více angažovat společenské organizace, mládežnické a dětské jednoty a spolky a nevládní organizace, které to patrně dostanou za úkol. A bude tady větší tlak na vznik různých dobrovolných spolků, které se tou vlasteneckou výchovou, hlavně mladé generace, budou zabývat,“ poznamenává Dvořák.

Moskva podle něj přichází s touto kampaní právě teď proto, aby udržela co nejdéle při životě vlnu ruského patriotismu, rozdmýchanou v loňském a předloňském roce.

„A zejména si myslím, že je to způsobeno také tím, že teď, zejména v tomto roce, bude velmi vynechávat ruská ekonomika a občanstvo je třeba soustředit k těm takzvaným vyšším a nejvyšším hodnotám. To je podle mého soudu hlavní propagandistický účel celé této kampaně,“ říká Libor Dvořák.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme