Ruský hacker zadržený v Česku byl v USA obviněn ze spiknutí a krádeže identity

Velká porota kalifornského federálního soudu obvinila Rusa zadrženého tento měsíc v České republice z toho, že napadl počítače patřící firmám LinkedIn, Dropbox a Formspring. Podle agentury Reuters to oznámilo americké ministerstvo spravedlnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

práce na počítači, počítač, hacker, programátor

práce na počítači, počítač, hacker, programátor | Foto: Fotobanka Pixabay

Jevgenij Nikulin byl 5. října zatčen v České republice a zůstává zde ve vazbě. Jeho vydání do USA má posoudit pražský městský soud. Pokud ho pravomocně povolí, rozhodne ministr spravedlnosti.

Zatím není jasné, zda americké úřady USA zahájily řízení o vydání Nikulina do USA, aby zde stanul před soudem. Není ani jasné, kdo bude zastupovat Nikulina při řízení, dodal Reuters.

Obžaloba viní Nikulina ve třech bodech z počítačových vniknutí, dvou případech úmyslného přenosu informací, kódů nebo příkazů, které způsobily škody chráněnému počítači, ve dvou bodech z násilné krádeže identity, z obchodu s neautorizovaným přístupem k zařízení a spiknutí.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová tento týden uvedla, že Rusko udělá všechno pro to, aby zabránilo vydání údajného ruského hackera z České republiky do Spojených států.

V minulosti Moskva ostře protestovala proti zadržení a vydání svých občanů americké justici, ať šlo o obchodníka se zbraněmi Viktora Buta či o pilota Konstantina Jarošenka, který byl v USA odsouzen za pašování drog. But byl zadržen v roce 2008 v Thajsku, když padl do léčky zosnované americkými agenty. Ve Spojených státech si má podle rozsudku z roku 2012 odsedět 25 let.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme