Ruský nákladní Progress se spojil s ISS, přivezl i vánoční dárky

Ruská nákladní loď Progres-MS se dnes ve stanovenou dobu na oběžné dráze úspěšně spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Automatický proces sbližování vysílala přímým přenosem ruská kosmická agentura Roskosmos. Na ISS dovezla ruská loď 2,5 tuny nákladu včetně vánočních dárků pro každého z šesti členů posádky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noční pohled na ruskou nákladní loď Progress M-23M, zakotvenou v červenci roku 2014 u Mezinárodní vesmírné stanice

Noční pohled na ruskou nákladní loď Progress M-23M, zakotvenou v červenci roku 2014 u Mezinárodní vesmírné stanice | Foto: NASA

Progress odstartoval z kazašského Bajkonuru v pondělí a k ISS cestoval dva dny. Start byl prvním od dubnové havárie, při níž se kvůli konstrukční závadě nepodařilo nákladní loď dopravit na určenou oběžnou dráhu. Loď počátkem května shořela v atmosféře. Z dosavadních 64 letů ruských nákladních lodí skončily neúspěšně dva.

Progress MS je obnovenou verzí staršího typu ruských vesmírných kamionů. Podle Roskosmosu má vylepšenou ochranu před srážkami s kosmickým "smetím" a modernizovaný systém připojení k přistávacímu modulu ISS. Nákladní loď je kromě toho osazena kontejnery, z nichž se může při letu oddělit až osm malých autonomních družic.

Na palubě ISS loď očekávali Rusové Michail Kornijenko, Jurij Malenčenko a Sergej Volkov, Američané Timothy Kopra a Scott Kelly a rovněž Timothy Peake, první Brit, který na oběžné dráze zastupuje Evropskou vesmírnou agenturu (ESA).

Progress jim dopravil zejména vodu, stlačený kyslík a palivo. Členové posádky rovněž dostanou vánoční dárky, jejichž celková hmotnost pro každého nesměla přesáhnout pět kilogramů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme