Ruský soud poslal do vězení estonského důstojníka. Prováděl prý špionáž

Ruský soud poslal na 15 let do vězení důstojníka estonské tajné služby Estona Kohvera za špionáž. Muže zatkli Rusové loni v září na hranici obou zemí. Podle Moskvy se agent na ruském území snažil o výzvědnou činnost. Estonec ale tvrdí, že plnil úkoly při boji s pašeráky a do Ruska ho unesli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudcovské kladívko. Ilustrační foto

Soudcovské kladívko. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Estonské úřady oznámily, že policista se podílel na operaci proti přeshraniční kriminalitě. Trvají na tom, že důstojník ministerstva vnitra byl do Ruska zavlečen z estonského území neznámými ozbrojenci.

Ruská strana naopak tvrdí, že Kohvera dopadli na ruském území se zbraní, municí a značným finančním obnosem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ruský soud poslal do vězení estonského důstojníka. Prováděl prý špionáž. Podrobnosti zjišťoval zpravodaj ČRo v Rusku Martin Dorazín

Vedle špionáže ho tak soud potrestal také za nelegální ozbrojování a nezákonné překročení státní hranice.

Soud ruské Pskovské oblasti navíc nevyslyšel stížnost estonské strany a poslal muže do věznice se zpřísněným režimem.

Incident zhoršil už tak napjaté vztahy mezi Moskvou a Tallinem i celou Evropskou unií. Estonský prezident Toomas Hendrik Ilves dnes vyzval občany, aby si připnuli žluté stužky na znamení nesouhlasu s rozhodnutím ruského soudu.

„Zítra navíc Estonsko oslaví Den nezávislosti, takže to bude zároveň den protestu a Den nezávislosti,“ přibližuje zpravodaj Českého rozhlasu v Rusku Martin Dorazín.

Ministryně zahraničí Evropské unie Federica Mogheriniová už také prohlásila, že byl Estonec unesen a jeho zadržování je proti mezinárodnímu právu.

„Bude to mít asi pramalý vliv. Žádné apely mezinárodního společenství ani států neměly žádný vliv na propuštění například členek skupiny Pussy Riot, ukrajinské letkyně Naděždy Savčenkové nebo režiséra ukrajinského původu Olega Sencova, kteří jsou v Rusku zadržovaní,“ dodává Dorazín.

Martin Dorazín, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme