Ruští motorkáři Noční vlci pronikli na Slovensko, v úterý chtějí dojet do Brna

Skupina motorkářů z ruského klubu Noční vlci přes odpor polských pohraničníků pronikla do schengenského prostoru a nachází se na Slovensku. Zpravodajce agentury TASS to dnes řekl šéf bikerů Andrej Bobrovskij. Jak se motorkáři na Slovensko dostali, odmítl upřesnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruští Noční vlci vyrazili na každoroční jízdu do Berlína

Ruští Noční vlci vyrazili na každoroční jízdu do Berlína | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

"Je to tajemství," řekl podle TASS Bobrovskij a dodal, že v úterý zamíří do Brna. Ve městě se chtějí spojit s jinou skupinou motorkářů, která do Evropské unie pronikla již dříve.

Jde zřejmě o několik ruských bikerů, kteří podle ruských médií projeli do Polska už před oficiálním zahájením výpravy. Do kolony směřující do Berlína se navíc zapojili také motorkáři z Polska, Německa, Slovenska a České republiky. Tato skupina dnes podle TASS dorazila do polské Vratislavi. V úterý navštíví Osvětim a pak zamíří do Česka.

Motocyklistům, kteří měli z Ruska přes Bělorusko namířeno do Polska, tamní pohraničníci o víkendu nepovolili vjezd do země a zastavili je na polsko-běloruském přechodu Brest-Terespol.

Moskva proti postupu polských úřadů podala diplomatický protest. Šéf Nočních vlků Alexandr Zaldostanov novinářům prozradil, že bikeři mají náhradní plán pro případ, že motorkáři narazí na polských hranicích na potíže.

Bobrovskij tvrdí, že na Slovensku se teď nachází dvacítka Nočních vlků. "V příštích dnech se naše řady rozšíří o další účastníky výpravy. Až přijedeme do Berlína, bude nás několik set," netajil svůj optimismus.

Ruské úřady i média věnují anabázi motocyklistů mimořádnou pozornost, protože k jejich hnutí se hlásí i prezident země Vladimir Putin. Šéf Kremlu čas od času navštěvuje jejich akce, které kritici označují za srazy krajních nacionalistů a pravicových radikálů. Zaldostanov je na sankční listině USA i Evropské unie za aktivní podporu ruské anexe Krymu. Průjezdu Evropou se neúčastní.

Motorkáři mají namířeno do Berlína, kde chtějí 9. května uctít památku vojáků Rudé armády padlých za druhé světové války. Jejich trasa měla vést přes Bělorusko, Polsko, Slovensko, Rakousko a Česko.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme