Růže ze světové síně slávy nese jméno Teplic. Tam ale na ni zatím zapomněli

21. květen 2016

Do lázeňských Teplic se po letech vrátí růže, která nese jejich jméno. O existenci odrůdy, která patří Teplicím, přitom donedávna nevěděli ani zdejší zahradníci.

Gruss an Teplitz, neboli Pozdrav Teplicím. Tak pojmenoval svou růži slavný šlechtitel Rudolf Geschwind (1829‒1910). Ten v Teplicích vyrůstal a růži Teplicím věnoval jako vzpomínku na ta šťastná léta.

Když byla v roce 2000 v Montrealu založena světová síň slávy růži, Pozdrav Teplicím tam byl zařazen.

Vtip? Ne, skutečnost!

„Geschwind je autorem sto třiceti růží. Do síně slávy se z nich dostala jenom ta teplická,“ říká zahradní architekt Jan Šesták. Ten teplickou růži objevil úplnou náhodou. „Když jsme se s manželkou brali ve Švédsku, kamarádi nám dali historický obrázek této růže. Nejdřív jsem nevěděl, jestli je to vtip nebo skutečnost.“

Nakonec zjistil, že tahle růže opravdu existuje. Růži po čase získal. Znovu úplnou náhodou. „Manželka zachránila růžový keř ze záhonu, který rušili na zámku v Libochovicích. Ukázalo se, že je právě Pozdrav Teplicím,“ vypráví Šesták.

Podaří se znovu obnovit slávu teplické růže?

Sérii náhod vystřídalo cílevědomé konání. Šesták nechal růži u odborníků namnožit. Po dvou letech čekání teď má pětatřicet sazenic připravených k výsadbě. „Hledáme vhodná místa pro tuto růži.

Zatím je jisté jen, že bude vysazena v parku za divadlem,“ prozrazuje zahradní architekt. Právě tady se letos chystá obnova takzvaného rosaria. V něm budou hlavně růže popínavé. Pozdrav Teplicím najde své místo někde poblíž.

„Tahle růže nádherně voní, takže je výhodné ji vysazovat u laviček a odpočinkový zón. Její nádherné květy sice relativně rychle vadnou, ale má jich tolik, že keř vydrží kvést až šest týdnů. A na podzim kvete znovu,“ popisuje vlastnosti teplické růže Jan Šesták, který si umí představit, že by se z růžového květu stal turistický artikl.

Růže by se znovu mohla objevit na pohledech a suvenýrech. Dala by se i prodávat. To je ale zatím hudba budoucnosti. Teď je důležité vysadit připravené rostliny a uchránit je před vandaly.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.