Rybáři připravují na sádkách kapry, ze kterých se stane štědrovečerní večeře

8. prosinec 2017

Kapři z jihočeských rybníků už čekají na cestu na vánoční stůl. Někteří jsou ve vodě na sádkách, další ve zpracovnách. Rybářství Třeboň má před sebou velkou vánoční distribuci ryb.

Kapři pocházejí převážně z podzimních výlovů, na sádkách jsou jeden až dva měsíce. „Už v tomto čase distribuujeme ryby k zákazníkům, kteří s nimi dál obchodují nebo si je sádkují sami,“ říká vedoucí úseku zpracování Rybářství Třeboň Jan Šindelář.

Sádkování je podle něj důležité také proto, že ryby z rybníka se v čisté vodě na sádkách ještě vyčistí. „To maso ještě zlepší svoji chuť,“ vysvětluje.

Ne všichni zákazníci chtějí živou rybu, proto má Rybářství Třeboň vlastní zpracovnu. Zde se ryby usmrcují, škrábou, kuchají a zpracovávají na finální produkt. Zákazníci mohou podle svého přání dostat celé ryby, podkovy, půlky nebo filety.

Jedním ze strojů ve zpracovně je škrabka. „Zbavit se šupin je docela pracná záležitost, takže pro výrobu ve velkém máme hydraulickou škrabku, která využívá vodních trysek a tlaku vody,“ popisuje Jan Šindelář.

Manuální práce je ale pořád dost. „Ručně se dočišťuje. Účinnost škrabky je 80 až 90 procent, takže to musí naší pracovníci stejně dočistit, pak vybírají vnitřnosti a řežou většinou také ručně, protože na zpracování kapra moc strojů není,“ dodává Jan Šindelář.

Třeboňští rybáři při letošních podzimních výlovech vylovili dva tisíce tun ryb, přibližně polovina jich skončí na vánočním stole.

Spustit audio