Rybářům se blýská na lepší časy? Boj s kormorány bude jednodušší, ale vyhráno nemají

12. leden 2017

V Pardubickém kraji by mělo brzy začít platit opatření obecné povahy ministerstva životního prostředí, které rybářům zjednoduší jejich boj s kormorány. Tito ptáci způsobí rybářům ročně škody za desítky miliónů korun. A pokud se opatření osvědčí, měla by se jeho působnost brzy rozšířit i na kraj Královéhradecký a Středočeský.

Rybáři zatím mohli kormorány za předem stanovených podmínek střílet - ale šlo o jednotky kusů. Například na jednom rybníku v Pardubickém kraji, na kterém hospodaří Rybářství Chlumec nad Cidlinou, byl povolen roční odstřel deseti kormoránů.

Proto podle ředitele Ladislava Vacka rybáři spíš než na odstřel vsadili na plašení plynovými děly: „Ti ptáci na to reagují. A tím, že nastavíte různě ten časovač, tak třeba po ránu to bouchne třikrát čtyřikrát za hodinu, kolem poledního jednou za dvě hodiny a navečer před sounrakem, kdy se ti ptáci letí nažrat, tak tam je automaticky nastavena ta časová prodleva co nejkratší."

Čtěte také

Jenže na některých rybnících se plynové dělo používat nesmí - vadilo totiž myslivcům, podle kterých zároveň plaší i zvěř.

Pro odstřel museli rybáři získat několik povolení včetně orgánů ochrany přírody. To teď už potřeba nebude a opatření také nestanovuje přesný počet možných odstřelených kusů - nově půjde o procenta z přítomných.

Ladislav Vacek, ředitel Rybářství Chlumec nad Cidlinou, ukazuje sestřeleného kormorána

Podle Radka Holcmana, zástupce ředitele Rybářství Litomyšl, bylo načase opatření zavést: „To jednání tedy bylo hrozně dlouhé. Trvalo to asi dva a půl roku než jsme se vůbec dohodli. Jihočeši a Jižní Morava už to mají tři roky a tam to šlo jednoduše. Bohužel Pardubický kraj blokovala občanská sdružení, krajský úřad proti tomu také vystupoval, tak už to mohlo dávno být."

Kormoráni působí značné škody i místním rybářským organizacím
Ty je ale mohou jen těžko vyčíslit, protože sportovní revíry se nevylovují a nelze tedy fyzicky zkontrolovat ztráty.

Podle Luboše Holmana z místní organizace ve Vysokém Veselí jsou kormorání pro ryby opravdu smrtící: „Byl jsem svědkem tady na našem revíru když se potopí 100 či 200 kormoránů a každý má v zobáku rybu. Takže jsou velice úspěšní lovci."

Boj s kormorány bude tedy pro rybáře jednodušší, ale vyhráno mít nebudou
Rybám totiž škodí i další predátoři, říká Luboš Holman: „Když jsme byli kdysi na Vltavě a viděli jsme volavku, tak jsme všichni říkali: Pššššš, volavka! A teď jich tady je jako mraků. A dělají podle mne škodu ještě větší než kormoráni."

Podle rybářů obecně chybí evropská koncepce pro boj s přemnoženými predátory. A ta prý navíc není ani v dohledu.

Ladislav Vacek, ředitel Rybářství Chlumec nad Cidlinou, ukazuje sestřeleného kormorána
autor: lcz
Spustit audio