Rychlé bezdrátové nabíjení

5. leden 2015

Texaská firma Freescale Semiconductor vyvinula systém bezdrátového elektrického dobíjení mobilních přístrojů, který umí nabíjet například mobilní telefony a tablety a je přitom třikrát rychlejší než předchozí systémy tohoto typu.

Dosavadní podobné systémy, které pracovaly v rámci stejného bezdrátového dobíjecího standardu (Qi), dosahovaly přenosu výkonu ve výši maximálně 5 wattů. Řešení firmy Freescale Semiconductor, která vyrábí hlavně speciální elektronické čipy, oproti tomu dosahuje bezdrátového přenosu s výkonem až 15 wattů a dokonce u malých přenosných elektronických přístrojů překonává nabíjecí výkon “drátového” standardu USB. V obou případech přitom musí vzdálenost bezdrátově dobíjeného přístroje a dobíjecího elementu činit asi 30-45 milimetrů. Dobíječka proto může být umístěna uvnitř stolu či zdi. Kromě standardu Qi tento systém podporuje i další průmyslové standardy organizací Wireless Power Consortium (WPC) a Power Matters Alliance (PMA).

Pokud dobíjení tabletu s akumulátorem o kapacitě 4000 miliampérhodin přes konektor USB trvá například 8 hodin, u nového bezdrátového řešení se může jednat přibližně o polovinu této doby. Tento systém také využívá nových speciálních inteligentních čipů jak na straně vysílače, tak i přijímače. Tyto čipy spolu během dobíjení bezdrátově komunikují.

Komerčně bude systém dostupný zhruba na jaře roku 2015. V současné době je vyzkoušen pro mobilní telefony, tablety a pro různé malé lékařské a průmyslové přístroje. Podle odborných pozorovatelů však není daleko doba, kdy se podaří vyrobit analogický systém, který bude mít dostatečný bezdrátový nabíjecí výkon i pro notebooky, tj. zhruba kolem 50 wattů. Takový systém slibují vyvinout třeba firmy Intel, Dell a Lenovo (v případě posledních dvou jde o tzv. Rezence standard). Pro menší přístroje je však dnešní výkon dostatečný, protože tato zařízení mají sama o sobě citelná omezení na proudící výkon, který je dán limitem rozměrů indukční cívky nebo mírou zahřívání vnitřní baterie (akumulátoru).

Rozvoj systémů bezdrátového dobíjení je klíčový například i pro oblast tělních implantátů v medicíně.

Zdroje: Freescale, Phys.Org 1, Phys.Org 2, VentureBeat, Engadget 1, Engadget 2, Android Authority, Medical Design Technology, Investis

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio