Rychlý růst jahodových znamének

16. srpen 2012
Monitor

Nejčastějším nezhoubným nádorem kojenců je takzvané jahodové znaménko. Podle nové studie se rychle zvětšuje už v době, kdy je dítěti jen několik týdnů.

Infantilní hemangiom, kterému se lidově říká jahodové znaménko, je benigní nádor kožních cév. Nejčastěji se tvoří na povrchu kůže, ale může se vyskytnout i jinde. Infantilní hemangiomy se objevují během prvních týdnů života a s růstem dítěte se zvětšují. Většinou jsou neškodné a samy ustoupí, ale v některých případech mohou přinést komplikace včetně permanentního zohyzdění obličeje nebo narušení funkce některých orgánů, takže vyžadují léčbu.

Pro lékaře je proto užitečné vědět, jak se infantilní hemangiomy zvětšují. Až dosud se vědělo, že rostou během prvních pěti měsíců života dítěte. Otázkou však bylo, kdy nastává fáze nejrychlejšího růstu. Lékaři a vědci z Mayo Clinic a Kalifornské univerzity v San Francisku analyzovali snímky jahodových znamének třiceti dětí od narození až do třetího měsíce. Zjistili tak, že infantilní hemangiomy nejrychleji rostou ve věku 5,5 až 7,5 týdne. Naznačuje to, že u dítěte s rizikovým jahodovým znaménkem by se s léčbou nemělo otálet. Ideální věk k zahájení podávání léků nebo laserové terapie nastává podle vědců ve čtvrtém týdnu života.

Zdroj: Mayo Clinic

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio