Rys Luděk loni došel z Prachaticka do Lince, nyní se objevil v Novohradských horách

15. leden 2016

Velkým cestovatel je rys Luděk. Žil na Prachaticku, odkud se loni v létě vydal na sedmdesát kilometrů dlouhou cestu do Rakouska. Překvapil obyvatele v lesním komplexu Kürnberg Wald u Lince. A nyní se objevil znovu v Čechách - v Novohradských horách.

Během své loňské letní pouti musel rys překonat frekventované silnice u Lipna, obejít města a přeplavat nebo po mostě přejít řeku Dunaj. Konkrétní trasu ani experti na ochranu velkých šelem neznají, ale je zřejmé, že zvládl dlouhou a nebezpečnou cestu. Jednou z překážek byla i nová rakouská rychlostní silnice S10.

Lesní komplex Kürnberger Wald u Lince však nebyl pro rysa příznivý. Les se rozkládá na dvanácti kilometrech čtverečních, což je pro dospělého jedince málo. Rysi potřebují domovský okrsek o rozloze 150 až 400 kilometrů čtverečních.

Navíc okolí Lince je plné pro zvířata neprůchozích bariér, jako jsou nákupní centra, letiště, výrobní haly a podobně. Nejspíš proto zamířil Luděk zpátky do České republiky a byl spatřen v Novohradských horách.

Celá česko-bavorsko-rakouská populace rysa ostrovida má pouze 60 až 80 jedinců, a to je pro dlouhodobé přežití málo. Podle ochránců přírody je nezbytná ochrana nejen území Šumavy, ale i navazujících okrajových oblastí, aby zde zůstaly velké lesní komplexy, kde bude mít rys prostor a klid pro vyvedení mláďat.

Čtěte také

autor: Václav Malina
Spustit audio