Rysí mláďata opouštějí Chomutov. S mámou v zooparku zůstanou jen dvě slečny

20. červenec 2015

Loni na jaře přivedla na svět Princezna, geneticky cenná samice rysa karpatského, čtyřčata. Tři holky a jeden kluk žili se svou mámou v chomutovském zooparku rok. Pak došlo na jejich stěhování.

„Princezna pochází z volné přírody a je proto chovatelsky velmi cenná,“ říká mluvčí zooparku Martina Pelcová a dodává: „Její mláďata jsou žádaným obohacení chovu rysů po celé Evropě.“

Právě proto se postupně mladí rysové stěhují do nových domovů. Ty jim vybírá správce plemenné knihy rysů. První opustil rodiště jediný rysí kluk. Samec Muspy už před čtyřmi měsíci odcestoval do zoo v německém Magdeburgu. Teď odjela i Nya.

Převoz realizovaný specializovanou transportní společností proběhl bez komplikací a roční rysice se už sžívá s novým prostředím v maďarské ZOO Miskolc.

Matka mláďat, samice Princezna, se bude muset pomalu rozloučit i se zbylými dvěma mláďaty, která už brzy poputují do chovů v Anglii a Švýcarsku.

„V obou případech se jedná o letecký transport, bude proto nutné mimo jiné připravit speciální boxy a veškeré nezbytné doklady k převozu,“ vysvětlil zoolog Miroslav Brtnický.

Kdy přesně k převozu dojde, neví ani sami ošetřovatelé. Návštěvníci zooparku by tak měli využít šanci vidět zbytek rysí rodinky dřív, než Princezna zůstane sama. Zatím jí společnost ještě stále dělají dcery Lara a Ratu.

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio