S dešti přibylo v rybnících hodně vody a také odpadků

27. červenec 2016

Přívalové deště zanesly výpustě mnoha jihočeských rybníků. Větve i odpadky se hromadí u výpustí a ucpávají česla. Hlubočtí rybáři je v těchto dnech čistí, aby se voda z rybníků nerozlila do okolí.

„Je tam všechno možné, nejvíc plastových lahví, kelímky, igelitové pytle, kus plachty,“ ukazuje pracovník Rybářství Hluboká Václav Nedvěd u rybníka Bezdrev u Hluboké nad Vltavou.

Rybník tak nyní připomíná malou skládku. Voda sem po přívalových přinesla nejen spoustu větví a trávy, ale také odpadky. „To, co se asi nehodí lidem v chatách, to hodí do vody. Měli by se nad sebou zamyslet,“ dodává Václav Nedvěd.

Rybáři v současné době Bezdrev upouští. „Děláme to z toho důvodu, aby zůstal na hospodářské hladině. Kdybychom ho neupouštěli a byly ještě další deště, dá se předpokládat, že hladina půjde nahoru, a tím pádem bychom zatopili pozemky kolem nás, což samozřejmě nechceme,“ vysvětluje hlavní zootechnik Rybářství Hluboká Aleš Kříž.

Podobná situace je na třetině rybníků, na kterých hospodaří hlubočtí rybáři. Někdy musí česla kontrolovat i několikrát denně. Tato situace se bude ještě v následujících dnech zřejmě opakovat, protože meteorologové hlásí další bouřky.

Spustit audio