S digitálním rádiem na vrchu Boubín: patnáct multiplexů včetně sítě ČRo DAB+

18. červenec 2017

Zatímco švýcarský digitální rozhlas se zachytit vůbec nepodařilo, potěšily některé signály ze severu. Náznakem o sobě dala vědět i veřejnoprávní síť ze Saska-Anhaltska.

Řada z vás, kteří se zajímají o digitální rozhlas DAB+, případně o něm mají alespoň základní povědomí, si jistě položili otázku, jaké signály se dají zachytit na našich horách. Právě Šumava, Krušné hory, Jeseníky, ale i řada dalších vrcholů, bývají cílem lovců vzdálených signálů. Editor webu Digitální rádio Lukáš Polák a DJ a technik Radia Wave Vladislav „Maceo“ Duba se vydali o uplynulém víkendu na téměř 1400 metrů vysoký Boubín.

Boubínská rozhledna, která se nachází nedaleko hranic s Bavorskem a de facto i Horním Rakouskem, je ideálním místem pro takový výlet. Je zde rozhled daleko do Čech, ale otevřou se vám také výhledy do Německa. Takové místo pak v sobě kombinuje příjem DAB+ multiplexů z řady lokalit. Jako ideální vybavení pro lov vzdálených signálů jsme na vrchu Boubín zvolili sedmiprvkovou anténu Emme Esse 7RB3 se zadním reflektorem a speciálně upravený DAB+ přijímač TechniSat Digitradio 210, který má vyvedený konektor pro její připojení. Člověk, který není pouze pasivním posluchačem, by tuto úpravu měl zvládnout.

Vladislav Duba alias DJ Maceo v akci

Před samotným dosažením cíle bývají velká očekávání a právě ta nebyla v případě jedné z nejvyšších kót Šumavy naplněna. Nepodařilo se například vůbec naskenovat ani zobrazit signál DAB+ rozhlasu ze Švýcarska, případně některého z regionálních bavorských multiplexů (Ingolstadt, Augsburg). Naopak se na displeji ale například objevily stanice z digitálních sítí MDR Thueringen, MDR Sachsen nebo IRT Ensemble. V místní kvalitě potěšil příjem multiplexu Muenchen na kanálu 11C a pochopitelně i Českého rozhlasu na kanálu 12C. Nutno upozornit, že počasí ten den dálkovému příjmu příliš nepřálo. Oblačnost na německé straně měla pravděpodobně za následek právě absenci vzdálenějších sítí.

Výhled z rozhledny na Boubíně

Zachycené DAB+ multiplexy:

5C DR Deutschland – překvapivě slabý signál – pouze 4 dílky na stupnici
5D RTI cz – České Budějovice / Kluk – místní kvalita
6B MDR S-Anhalt – Halle a další vysílače – náznak signálu, bez ID – minimálně 310 km
8B MDR Thueringen – Gera a další vysílače – 3 dílky
8C Mittelfranken – Dillberg a další vysílače – 6 dílků
9A MDR Sachsen – vysílač nelze s přesností určit – téměř místní kvalita
10A RTI cz – Plzeň / Bory (200 Wattů) – 3 dílky
10B BR Oberfranken – více vysílačů (Ochsenkopf, Bamberg) – 6 dílků
10D Bayern – Mnichov a další vysílače – plný signál
11A Teleko – Příbram / Hvězdárna – 6 dílků
11C Muenchen – Ismaning a Olympaturm – místní signál
11D BR Bayern - Passau/Kühberg a další vysílače – místní signál
12A IRT Esemble - München-Freimann (750 Wattů) – 4 dílky
12C ČRo DAB+ - Praha / Žižkov – místní kvalita
12D Bayern - Passau/Kühberg a další vysílače – místní signál

autor: lukpo
Spustit audio