S novým rokem přivítali v Plzni malé tamaríny

14. leden 2015

Prvním přírůstkem roku v Zoo Plzeň jsou mláďata tamarína žlutorukého, drápkaté opičky. Symbolicky jde o první mláďata v novém pavilonu Amazonie, otevřeném v rámci projektu Stopy člověka v přírodě.

Tamarín žlutoruký (Saguinus midas) je černě zbarvený s mramorovaným hřbetem, konce končetin jsou žluté až oranžové. Vypadá, jako by nosil botičky a rukavice. Právě žluté až zlaté „rukavice“ přinesly do jeho vědeckého názvu bájného krále Midase, který měnil předměty po dotyku ve zlato.

Tento tamarín dosahuje hmotnosti až 665 g (samice v průměru 430 g, samci 585 g), délky do 28 cm, jeho ocásek měří až 44 cm. Žije severně od Amazonky, od Surinamu po severovýchodní Brazílii, v nížinných i horských pralesích. Na rozdíl od ostatních tamarínů tvoří malé skupinky do 6 zvířat. Živí se hlavně semeny a doplňkově hmyzem. Je považovaný za výborného skokana, údajně skáče z výšky až 15 metrů na zem.

Po březosti dlouhé 140–168 dní se rodí obvykle 1 nebo 2 mláďata, která pohlavně dospívají ve věku 20 měsíců. Hlavní díl péče o mláďata má samec.

V lidské péči jde o zvířata náročná na chov, musí mít velmi pestrou stravu, rozloženou na několik chodů během dne. Noc tráví rádi v budkách.

V plzeňské zoo se množí tento druh dlouhodobě.

autor: Zoo Plzeň
Spustit audio