S průvodci si letos do šumavské divočiny vyšla skoro tisícovka zájemců

26. prosinec 2014

Nejen o zážitky a o poznávání šumavské divoké přírody mohli být bohatší účastníci letošního programu Průvodci divočinou.

Rozdávaly se také ceny. Stačilo poslat fotografie z výpravy s průvodcem do soutěže Šumavská divočina, která probíhala do konce října. Na Správě Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava se nakonec sešlo více než sto fotografií od 33 autorů.

Soutěžilo se ve dvou kategoriích, a to Šumavská divočina a Člověk v šumavské divočině. „Porotci byli samotní průvodci divočinou, kteří neměli jednoduchou práci, když museli vybírat šest nejlepších fotografií z celkem 103 došlých od 33 účastníků,“ říká Josef Štemberk z oddělení marketingu Správy NP a CHKO Šumava.

Tam, kde žije rys, tetřev nebo jelen

„Pokud je člověk pozorný, tak na každé výpravě s průvodcem najde fotogenická místa. Tady příroda opravdu čaruje a udělat pěknou fotku tak není problém. Mě těší, že tady návštěvníci umí tato místa hledat, a opravdu tu Šumavu zažívají, což je poznat z těch fotografií,“ doplňuje fotograf Správy NP a CHKO Šumava Štěpán Rosenkranz.

Fotografie z výpravy s průvodcem divočinou

Výpravy s Průvodci divočinou se na Šumavě konají už od roku 2008. Každou sezónu Správa NP a CHKO mění nabídku výprav do míst, které dodnes zůstaly domovem velkých zvířat jako rys, jelen nebo tetřev, a kde má příroda dovoleno vyvíjet se dle svých vlastních přírodních zákonů.

„O tento program je velký zájem. Za celou sezónu, tedy od začátku června do konce října, se konalo 107 výprav za poznáním šumavské divočiny v národním parku i chráněné krajinné oblasti. Nabídka byla opravdu široká od výprav na nejvyšší vrcholky hor, přes rašeliniště na šumavských pláních i ve Vltavském luhu až po poznávání kaňonu řeky Křemelné. Těchto výprav se účastnilo skoro tisíc lidí,“ tvrdí mluvčí Správy NP a CHKO Jan Dvořák.

Výpravy s průvodcem do divočiny budou pokračovat i v roce 2016 a park slibuje řadu novinek.

autor: jsd
Spustit audio