Sabina Slonková: Nerada se ukazuju a dávám rozhovory. Je lepší, když jsem skrytá za písmenky

11. červen 2015

Karel Srba si objednal její vraždu. Skončila u soudu, protože odmítla prozradit zdroj svých informací. Otevřeně hovoří o tajných vztazích v politice.

„Novinář si svůj zdroj chrání. Ty nejlepší kontakty jsou nepřenositelné a dlouhodobé. Peníze jsem nikdy za informace nedávala,“ přísahá investigativní novinářka Sabina Slonková.

Co stojí ochrana zdroje

V roce 2000 byla Sabina Slonková obviněná v kauze Olovo. Odmítla policii prozradit zdroj, od kterého se dozvěděla o pamfletu proti političce ČSSD Petře Buzkové. Prezident Havel jí udělil milost.

V roce 2009 jí soud ale finanční pokutu za ochranu zdroje přece jen vyměřil. Informace z pozadí volby prezidenta Zemana jí nakonec stála 20 000 Kč.

Skončí klid premiéra Sobotky?

Anketa Kdo je pro vás HRDiNA.CZ - otázka 10 (27.05.2015)

Další kauzou, kterou se Sabina Slonková zabývá, je privatizace Ostravsko karvinských dolů. „Pro stát se ukázala nevýhodná. Znalecký posudek uvádí škodu pět miliard korun.“

Privatizaci měl na starosti tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka. „Sobotkův spolupracovník Radek Pokorný pracoval pro budoucího majitele dolů Bakalu a současně připravoval pro stát i podklady pro Evropskou komisi,“ říká Sabina Slonková.

Žebříček zákulisního vlivu

Slonková po letech v redakcích Mladé fronty, Hospodářek nebo Aktuálně.cz rozjela nedávno vlastní internetové noviny. Neovlivní.cz vychází čtvrt roku. Zveřejnily například žebříček zákulisního vlivu. Škodí tito lidé politice? „Podstatná je motivace rad, které lobbisté a zákulisní hráči politikovi našeptávají.“

„S některými lidmi si premiéři nemohou dovolit být spojovaní. Tak mají někoho, kdo to vyjednává. To byl třeba vztah Topolánek–Dalík, Zeman–Šlouf. Premiér se dost často ocitá v situaci, kdy má málo lidí, na které se může spolehnout.“

Vražda, nenapsali

Slonková jako investigativní novinářka už čelila i ohrožení života. Pracovník ministerstva zahraničí Karel Srba si dokonce kvůli sérii článků objednal její vraždu. Má Slonková dobrodružnou povahu? „Já jsem spíš konzervativní. Když články připravuju, tak to nebezpečí neřeším.“

Co pro Sabinu Slonkovou znamenají ceny, která za práci získala? Bojí se při své práci vyhrožování? Které kauzy byly nebezpečné? Více uslyšíte v iRadiu.

autor: zk
Spustit audio