Sameček vzácného modrookého lemura se stěhuje do Anglie

27. září 2016
Zprávy , Zprávy

Ravu, sameček kriticky ohroženého lemura Sclaterova, se jako jediný svého druhu narodil v ostravské zoo. To bylo v roce 2009. Vytvořil zde pár se samičkou Fuoro, ale za celou dobu se jim nepodařilo odchovat žádné mládě, proto koordinátor evropského záchovného programu doporučil jeho přesun do Anglie k nové samici.

Ravu, který se narodil 10. května 2009, se stal největším chovatelským úspěchem nejen roku 2009, ale také jedním z nejvzácnějších odchovů v celé historii Zoo Ostrava. Jedná se o vůbec první odchov tohoto nesmírně vzácného druhu nejen v České republice, ale i v rámci zemí bývalého východního bloku.

„Jeho partnerkou je od roku 2010 samice Fuoro, kterou jsme jako jedenáctiletou získali ze Zoo Poznaň. Do té doby nikdy nerodila. Se samcem postupně zabřezla celkem čtyřikrát. Bohužel jedenkrát potratila a třikrát porodila mrtvé mládě,“ uvedla mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.


Ve volné přírodě je lemur Sclaterův velmi málo prozkoumaným druhem a nejsou známy ani jeho přesné stavy. Počet zvířat je odhadován na 450 až 3540. Vyskytuje se pouze na malém území v oblasti Sambirano v severozápadní části Madagaskaru. Je to jediný primát kromě člověka, který má modré oči. Je nejvíce ohrožen destrukcí svého přirozeného prostředí, lovem, chytáním do pastí.

Podle rozhodnutí koordinátora evropského chovu se v Ostravě pokusí vytvořit zcela nový pár. Samec Ravu poputuje k nové samici do Zoo Banham v Anglii a k samici Fuoro v brzké době dorazí samec ze Zoo Mulhouse.

„Samice lemurů Sclaterových rodí maximálně do svých 20 let. Pro Fuoro, která má již 17 let, je to jedna z posledních šancí, kdy by mohla porodit živé mládě. Tato strategie výměny jedinců mezi zoologickými zahradami je nutná, protože u tohoto druhu jde o čas. Je velmi pravděpodobné, že pokud se nestane zázrak a samice nezačnou rodit živá mláďata, lemur Sclaterův vyhyne nejen na Madagaskaru, ale i v lidské péči,“ upozorňuje mluvčí zoo.

Situace lemurů Sclaterových je velice vážná až kritická nejen v přírodě, ale i v lidské péči. V zoologických zahradách na celém světě žije pouze několik desítek zvířat, přičemž nejvíce je jich v Evropě. Aktuálně je zde chováno 28 jedinců. Ročně se narodí jen 1 až 3 mláďata, z toho většinou přežívá pouze jedno nebo žádné. Navíc se rozmnožují téměř stále stejní jedinci, proto je genetická základna lemurů Sclaterových stále užší a jejich populace stárne.

V ostravské zoo jsou lemuři Sclaterovy chováni od roku 2004.

autor: tif
Spustit audio