Samice tygra ussurijského Betty na cestě za novým domovem

17. říjen 2012

Do Zoo Olomouc přicestovala ze zahrady v Novosibirsku 1,5letá samice tygra ussurijského Betty.

Tygr ussurijský, dříve nazývaný také sibiřský, obývá území východního Ruska v blízkosti řeky Ussuri. Tato nejmohutnější kočkovitá šelma žije v oblastech, které jsou velmi nehostinné a kde teplota v zimním období klesá až na -45° C. Před třeskutou zimou ho jako jediného tygra chrání 5 cm tukový polštář v oblasti břicha, a své tlapy zvíře využívá téměř jako sněžnice. Dlouhé hodiny na lovu mu přináší jen 10% úspěšnost.

Tygry ussurijské chová Zoo Olomouc od roku 1976. Tehdy ze Dvora Králové přicestovala samice Sumba a krátce po ní ze Státních cirkusů Praha samec Aldan. Spolu v letech 1980-1983 přivedli na svět ve 3 vrzích 5 mláďat. S menšími přestávkami olomoucká zoo tygry chovala stále, ale vhodný další chovný pár, který by po sobě zanechal potomky, se sestavit už nepodařilo.

Cílem zahrady však není získat pouze expoziční zvíře, ale i schopné rozmnožení. „Od r. 1993 jsme členy EEP (Evropského záchovného programu). V rámci něj si zahrady mohou zvíře buď darovat, dlouhodobě zapůjčit, nebo vyměnit. Výběr zvířete určuje koordinátor, který s pomocí chovné knihy dohlíží na to, aby se v jedné zoo při páření nepotkali pokrevně příbuzní jedinci,“ objasňuje zooložka Jitka Vokurková.

Zahrada se zájmem o chovného tygra pocházejícího ze zemí mimo EU musí zažádat o veterinární podmínky, které darovací strana musí splnit. Neméně potřebné jsou vývozní a dovozní doklady nutné pro CITES (Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy živočichů). Jedná se o jakýsi občanský průkaz ohroženého zvířete, kterým se na hranicích států prokazuje jeho legální původ. Následně se osloví letecká společnost. Ta ve vzduchu za zvíře i zodpovídá. Jistě nezajišťuje pro každé zvíře padák, ale dbá třeba na to, aby bedna s velkým opeřencem, který si žije na vysoké noze, necestovala položená vodorovně. Při převozu nebo letu musí být zvíře bdělé z důvodu případných zdravotních komplikací. Uspává se jen v případě přesunu do přepravní klece. Zhruba 2 hodiny před odletem proběhne veterinární kontrola a kontrola dokladů. Nejedná-li se o letecký speciál s početnou Noemovou archou, společnost zvířeti při letu nikdo nedělá. Výjimkou jsou lidoopi, sloni a velcí mořští savci. Příletem jedna cesta končí, ale obdarované zahradě teprve začíná.

Tygr ussurijský - samice Betty

V pátek 14. září 2012 v 19.40 se dočkala i olomoucká zoo. Ze zahrady v Novosibirsku přicestovala 1,5 letá samice tygra ussurijského Betty. Pochází z trojčat a její matka se narodila ve volné přírodě. Právě v těchto dnech jí končí povinná 28 denní karanténa a může tak být vpuštěna do svého venkovního výběhu.

„Betty je velmi ostražitá. Má v sobě kus divočiny své mámy a pravé návyky šelmy. Na jméno reaguje, ale lidský kontakt nevyhledává. Je krásná, a pochopit její povahu bude pro mne výzvou,“ popisuje Betty její ošetřovatelka Dana Reisigová.

Betty ze dne na den musela změnit prostředí i rodinu, s níž vyrůstala. Přejeme jí, ať je pro ni olomoucká zahrada místem, kde své „doma“ najde.

autor: Zoo Olomouc
Spustit audio