Sankce za chyby obchodníků rostou. SZPI loni rozdala pokuty za 105 milionů

Obchodníci dostali loni od Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) pokuty celkem za 105 milionů korun. Sankce za pochybení se tak neustále zvyšují, v porovnání s rokem 2011 o 90 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tesco

Tesco | Zdroj: Reuters

Nejvíc správních řízení a také nejvyšší celkovou částku musel zaplatit obchodní řetězec Tesco, a to víc než 18 milionů korun. Na druhém místě je Ahold, kterému SZPI vyměřila pokuty za víc než 13 a půl milionu korun. O půl milionu méně pak na pokutách zaplatil řetězec Kaufland. Pak následují Penny Market a Billa.

Vyplývá to z údajů, které získal deník Aktuálně.cz na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Obchodní řetězec Tesco dostal také nejvyšší jednotlivou pokutu a to ve výši 2,5 milionu. Hlavně za to, že do regálů dával potraviny nevhodné k lidské spotřebě, tedy konkrétně datle se škůdci. Podobný problém řešili inspektoři i v Kauflandu, kde našli vlašské ořechy napadené plísní a škůdci. Obchodníkovi vyměřili pokutu ve výši 2,25 milionu korun.

Podle Martina Klanici, ústředního ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce, obchodníci dávají do regálů často potraviny s prošlou dobou použitelnosti, nebo ji uměle ještě dál prodlužují tím, že potraviny přebalují. Časté je také chybějící nebo špatné označení země původu nebo klamavé či zavádějící údaje na obalu.

Přestože má Státní zemědělská a potravinářská inspekce možnost udělit až 10milionovou pokutu, k tak vysokým sankcím zatím nesahá.

Zmíněná pochybení a tedy následné pokuty jsou za prohřešky, které v loňském roce nabyly právní moci. Obchodníci tak mohli pochybit v roce 2014, naopak za některá porušení zákona v loňském roce přijde trest až letos.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme