Satelitní diváci musí přeladit programy Regionálnítelevize CZ a TV Regina

28. červenec 2016

Pro příjem obou programů bude nutný přijímač pro HDTV kanály, a to přesto, že obě stanice vysílají pouze ve standardním rozlišení.

Dva neplacené a zároveň volně šířené programy na satelitu Astra 3B, pozice 23,5 stupně východně, změní od 10. srpna své parametry. Diváci, kteří přijímají vysílání z družice, tak budou muset tyto stanice, ale i řadu dalších programů, přeladit. Přesto, že jsou oba zmíněné programy šířeny ve standardním rozlišení, pro jejich další sledování je nutný přijímač pro HDTV. Dané frekvence funguje v normě DVB-S2. Přeladění se dále týká stanic AXN, Fishing & Hunting, MTV Europe, Sport 1, NGC Wild HD, NGC HD, Spektrum HD, iConcerts, Brava HD, HBO HD, HBO Comedy, HBO 2 a Cinemax.

Diváci, kteří používají HD satelitní přijímač vybavený funkcí automatického ladění a uspořádání programů (FastScan), což jsou prakticky všechny přijímače s označením Skylink Ready, nemusí nic řešit – všechny změny se provedou automaticky. Zákazníci používající HD satelitní přijímač, který není vybaven funkcí FastScan, si musí výše uvedené programy naladit sami manuálně. Diváci, kteří používající zastaralý satelitní přijímač, který neumí přijímat HD programy, si musí co nejdříve pořídit nový HD satelitní přijímač. Nové parametry jsou již v tuto chvíli aktivní, majitelé satelitních přijímačů si je tedy mohou nastavit.

Nové parametry: Astra 3B (23,5 stupně východně), 12090/V, SR 29900, FEC 2/3, norma DVB-S2/8PSK

Původní parametry platné do 10. srpna: Astra 3B (23,5 stupně východně), 12207/V, SR 27500, FEC 5/6, norma DVB-S2/8PSK

autor: lukpo
Spustit audio