Satelitní diváci přišli o jeden z Ultra HD kanálů, jeho signál byl zakódován

26. leden 2017

Programu v nejvyšší obrazové kvalitě je prozatím jako šafránu a jejich vysílání v Evropě se soustřeďuje zejména na družice Astra a Hotbird.

Společnost SPI International opět zakódovala na satelitu Hotbird, pozice 13 stupňů východně, signál svého Ultra HD kanálu FunBox UHD. Tentokrát by se již mělo jednat podle jednoho ze zástupců firmy o definitivní nasazení kryptování Viacess. Vysílání stanice tedy nemohou v tuto chvíli sledovat už ani majitele Ultra HD televizorů a set-top-boxů v České republice a na Slovensku.

FunBox UHD označovaný dříve jako FunBox 4K je jedním z prvních Ultra HD kanálů vysílaných na jednom ze satelitů, který mohou bez problémů přijímat evropští diváci. Nekódovaně je v tuto chvíli v ostrém režimu ze satelitu Hotbird dostupná ve 4K rozlišení pouze stanice FTV UHD. Již několik měsíců zde svou smyčku rotuje chystaná televize C4K360 a v polovině ledna se k ní přidal i Travelxp 4K. Na konkurenční Astře jsou v ostrém režimu dostupné dva UHD programy – Fashion 4K a Pearl TV 4K UHD. Za zmínku stojí ještě přítomnost stanice TRT 4K na pozici 42 stupně východně (družice Türksat).

autor: lukpo
Spustit audio