Satelitní diváky mohly o víkendu překvapit programy z britského svazku družice Astra

11. prosinec 2017

Zlepšený příjem britských stanic byl zaznamenám například také ve Francii. V Čechách se podařilo zachytit například i signál veřejnoprávní BBC nebo komerční ITV.

Velké překvapení čekalo o víkendu na ty satelitní diváky, kteří měli možnost přijímat programy z družice Astra 2F na pozici 28,2 stupně východně. Některé stanice, které je běžně možné přijímat na území Čech pouze s parabolami velkých rozměrů – většinou od 150 nebo 180 cm – bylo možné zachytit s výrazně menšími anténami. Redakce webu Digitální rádio registrovala příjem britských programů na území Prahy na parabolu s průměrem 110 cm.

Ve středních Čechách se podařilo na parabolu s průměrem 120 cm zachytit šestnáct multiplexů vysílajících v britském svazku. Jednalo se například o různé verze komerční televize ITV. Maximální kvality dosáhl příjem v sobotu večer 9. prosince, kdy bylo možné sledovat i programy veřejnoprávní BBC. V Praze se podařilo zachytit dva satelitní multiplexy – frekvence 11306/V, kde jsou k dispozici například stanice Chart Show TV, Chart Show Hits, The Vault nebo Pop, a kmitočet 12129/V s programy Home, Yesterday, Dave, Drama a Really.

Zatímco tuzemské weby zabývající se digitální televizí včetně těch zaměřených čistě na satelitní šíření tuto anomálii nezaznamenali, zmínka o této neobvyklé novince se objevila například na facebookovém profilu Satellite TV Community. Zde se diskutující shodli na tom, že jde s největší pravděpodobností o dočasné zesílení signálu při jeho odesílání z družice (downlink), protože Velkou Británii v uplynulých dnech zasáhlo silné sněžení a diváci by tak měli problémy s příjmem satelitní televize. Stejná situace byla zaznamenána i ve Francii. Zatímco v neděli ráno byl signál na frekvenci 11306/V ještě o něco silnější než v sobotu večer, dopoledne byl již příjem problematický a programy díky nízké síle a kvalitě prakticky nebylo možné sledovat. V neděli večer byl pak signál opět bezproblémový.

autor: lukpo
Spustit audio