Satelitní služba Digi TV: JOJ Cinema od února pouze v HD, 213 s výraznou změnou

2. únor 2017

Televizi 213 zařadili do svého programového portfolia kromě operátora UPC Broadband Slovakia všichni velcí hráči na tamním trhu.

Satelitní služba Digi TV, kterou provozuje společnost Digi Czech Republic, informovala v úterý 31. ledna o některých změnách, které nastanou v její nabídce. Z reakcí na internetu však vyplývá, že ne všichni diváci přijímající televizní signál z družice, se v nich zorientovali. Filmový kanál JOJ Cinema už je dostupný klientům operátora pouze ve vysokým rozlišení (HDTV), standardní verze byla vyřazena. Program je nadále dostupný na předvolbě 36.

Důležitou změnou pro všechny satelitní diváky, kteří přijímají signál z družice Thor, tedy nejen pro ty, jež jsou klienty Digi TV, je překlopení slovenské sportovní televize 213 ze standardu DVB-S do DVB-S2. O této změně sice informovala společnost Slovak Telekom, ale samotná stanice nikoliv, případně ne tak, aby tato novinka byla zveřejněna viditelně. Na internetu tak přechod televize do modernějšího technického standardu způsobil nechápavé dotazy diváků, kteří o vysílání tohoto programu pochopitelně přišli. Parametry uvádíme níže.

Televizi 213 zařadili do svého programového portfolia kromě operátora UPC Broadband Slovakia všichni velcí hráči na tamním trhu. Stanice informuje diváky, že je šířena na satelitu Thor, proto se nemůže objevit v nabídce Skylinku na družici Astra. To je sice částečně pravda, ovšem kdyby si daná televize kapacitu zaplatila, mohla by šířit signál i tady. To by ale pochopitelně znamenalo výrazné zvýšení nákladů. Diváci, kteří 213 nemají ve své programové nabídce, ji mohou sledovat přes internetový stream na oficiálním webu, který až na malé výjimky (kvůli licenci) kopíruje vysílání klasické televize. Zajímavostí je, že televize 213 není na Thoru kódována, signál je tak bez problémů možné zachytit i v České republice.

Parametry příjmu: Thor 6 (1 stupeň západně), 12380/V, FEC 3/4, SR 30000, norma DVB-S2/8PSK, kódování žádné (FTA)

autor: lukpo
Spustit audio