Satelitní televize nezná hranice, potvrdilo sobotní finále Ligy mistrů UEFA v Ultra HD

5. červen 2017

Příchod Ultra HD rozlišení v podání prvních tuzemských operátorů lze očekávat v testovací fázi již letos na podzim, na ostro pak v průběhu roku 2018.

I přes snahu některých telekomunikačních hráčů o regulaci satelitní televize se již několikrát ukázalo, že digitální satelitní televize nezná hranic. Sobotní finále fotbalové Ligy mistrů UEFA mohli čeští diváci vidět poprvé v Ultra HD rozlišení, tedy formátu 4K. Paradoxně jim ho nenabídl žádný tuzemský operátor, ale turecká veřejnoprávní televize na svém kanálu TRT 4K. Ten je možné přijímat z pozice 42 stupňů východně v ČR i na Slovensku.

Turecký veřejnoprávní kanál, o němž už jste si mohli v uplynulých měsících přečíst v souvislosti s fotbalovými utkáními na webu Digitální rádio několikrát, je unikátem. Jeho vysílání je nekódované a příjem v obou zemích bývalé federace zcela bezproblémový na parabolu běžných rozměrů. Skutečnost pouze komplikuje fakt, že se jedná o satelit, který pro běžného diváka není příliš atraktivní. Příjmu signálu v této oblasti dominují na našem území družice Astra na pozicích 23.5 a 19.2 stupně východně a Thor na 1 stupni západně.

Příchod Ultra HD rozlišení v podání prvních tuzemských operátorů lze očekávat v testovací fázi již letos na podzim, na ostro pak v průběhu roku 2018. Sportovních událostí, které se již ve formátu 4K vysílají, je celá řada – anglická Premier League, španělská La Liga, německá Bundesliga, závody formule 1 a také disciplíny odehrávající se ve Spojených státech jako Major League Baseball (MLB) nebo některá golfová utkání. Aby divák mohl sledovat vysílání v Ultra HD kvalitě, musí mít nejen k dispozici 4K signál, ale zejména odpovídající zobrazovač.

autor: lukpo
Spustit audio