Saúdská Arábie zavedla „daň z hříchu“. Cigarety hned skokově podražily

14. červen 2017

Saúdská Arábie vůbec poprvé zdanila cigarety a nealkoholické nápoje, aby zvýšila příjmy do státní pokladny. Ty dosud plynuly především z těžby ropy. Ceny tabákových výrobků od tohoto týdne skokově zdražily na dvojnásobek, píše server Arab News. Současně se na krabičkách cigaret objevila varování před škodlivými dopady kouření. Podobně zdražily i energetické nápoje a další limonády. Smyslem opatření ale není pouze získat dodatečné finance, ale také bojovat s cukrovkou, která je na Arabském poloostrově častou nemocí.

Zdražení je součástí dohody zemí Perského zálivu, které se zavázaly, že budou snižovat závislost svých ekonomik na ropě. Propad cen černého zlata v posledních letech drasticky snížil státní příjmy Saúdské Arábie. Ta - na rozdíl od Spojených arabských emirátů, Kuvajtu a Kataru - poskytuje svým obyvatelům zdravotní péči a školství zdarma. Letos proto monarchie počítá s rozpočtovým schodkem v přepočtu až 1,2 bilionu korun.

V následujícím roce také všechny členské země Rady pro spolupráci arabských států v Zálivu zavedou historicky poprvé daň z přidané hodnoty, i když relativně nízkou, pouze pětiprocentní. Podle serveru Arab News prodavači cigaret a nápojů musejí zdanit své zboží okamžitě. Do pětačtyřiceti dní pak začnou odvádět peníze daňovým úřadům. I v Saúdské Arábii se ale tabákoví prodejci předzásobili a nějaký čas ještě budou prodávat zboží za původní cenu. Na trhu se tak objeví cenově odlišné zboží, což spotřebičům může vadit.

Většina lidí si připlatí

Ještě větší komplikace se čekají se zavedením DPH, na kterou podle ekonomických expertů není připravena společenská ani administrativní půda. Na zdražení cigaret zatím lidé příliš nežehrají. Většina říká, že si připlatí a kouřit nepřestane, což možná potěší ministerstvo financí, méně už ale ministerstvo zdravotnictví. „Nedokážu s tím skoncovat. Raději míň utratím za jídlo,“ řekl serveru Arab News Pákistánec Fajzán Hajdar, který léta žije v saúdskoarabské Džiddě.

Změnu každopádně Rijád načasoval pečlivě, doprostřed ramadánu, kdy se věřící muslimové mají cigaret zříct, přinejmenším před západem slunce. Deník al-Haját připomíná, že v téměř sedmadvacetimilionové Saúdské Arábii je zhruba šest milionů kuřáků. Za krabičku cigaret dnes zaplatí v přepočtu asi 150 korun.

autor: rma
Spustit audio