Sbírat, nebo mulčovat? V Chrudimi řeší, co s posekanou trávou

24. květen 2017

Některým obyvatelům města vadí, že na trávnících zůstává ležet posekaná tráva. Na zdravotní potíže upozorňují hlavně lidé ze sídlišť, kteří trpí alergiemi. Radnice se ale hájí tím, že změna systému by znamenala velké výdaje navíc.

Alergikům vadí současný systém údržby zeleně v Chrudimi, kdy se posekaná tráva sbírá jen jednou za rok, jinak ji sekáči nechávají ležet na trávníku. Jedna z obyvatelek sídliště U Stadionu Českému rozhlasu popsala situaci, kdy po sekání nemůže dva dny otevřít okno, běžné jsou prý dýchací obtíže, kašel nebo slzení očí. V diskuzi na sociální síti se k ní přidávají další lidé, maminky si stěžují, že kolem chodí děti do školy a otékají jim oči.

Sbírat trávu stojí třikrát tolik

Radnice argumentuje hlavně čísly. Roční údržba zeleně stojí město šest milionů korun. Pokud by se místo mulčování posekaná tráva odvážela, bude to podle odhadu Kateřiny Jánské, která pečuje o městkou zeleň v Chrudimi, víc než trojnásobná částka – asi 19 milionů korun.

Vysoká tráva na jednom z chrudimských sídlišť

Pravda je, že chrudimská sázka na mulčování není v regionu zrovna obvyklá. Pardubice ho využívají jen okrajově, na většině míst po sobě sekáči trávu odvážejí. Totéž platí třeba o Hlinsku. Ve Slatiňanech je to půl na půl, dělníci s hráběmi nastupují v parcích, okolí škol nebo plovárny.

Čtěte také

Chrudim systém údržby trávníků zatím měnit neplánuje, zastupitelé ale dostanou na stůl náčrt několika variant a také rozpočet. Zároveň si chce město prověřit, jak péči řeší srovnatelně velké obce. Klíčové budou peníze. Jestli dál mulčovat, nebo sbírat, nebo zvolit kombinaci obou způsobů, o tom budou chrudimští zastupitelé jednat v červnu.

autor: kop
Spustit audio