Sdílené elektrokolo v Kladně zničil neznámý vandal. Policie po něm pátrá

21. červen 2018

Škodu 50 tisíc korun má na svědomí neznámý vandal, který v Kladně zničil elektrokolo. Zničený bicykl je jedním z desítek sdílených kol, které město Kladno uvedlo do provozu na konci letošního května

Zdemolované kolo objevila policie v pátek 15. června odpoledne v ulici Františka Oplta v kladenské čtvrti Švermov. „Aby se podařilo pachatele zjistit a zadržet, přivítali bychom jakékoliv informace od svědků, kteří spatřili v okolí nálezu elektrokola v Kladně Švermově podezřelou osobu. Všechny důležité poznatky mohou sdělit osobně na Obvodní oddělení policie Kladno – venkov, nebo mohou kontaktovat vyšetřovatele případu na telefonním čísle 974 873 561. Samozřejmě je možné využít i bezplatnou linku 158,“ uvedla mluvčí kladenské policie Michaela Nováková. Policie případ prošetřuje jako přečin poškození cizí věci a pachateli hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.

V Kladně letos vystřídala sdílená „klasická“ kola bez převodovky nová elektrokola. Polovinu z osmdesáti elektrokol město koupilo, druhou má v pronájmu. Cena jednoho bicyklu je zhruba 53 tisíc korun. Kolo s plně nabitou baterií ujede až 120 kilometrů. Nabíjecí stanice jsou na Sletišti a ve Švermově.

Půjčení kola je letos o něco dražší než u loňských růžových kol, kde hodina jízdy stála desetikorunu. Cyklisté si můžou vybrat z několika variant. Pokud využijí elektropohon, zaplatí za každých 20 minut jízdy desetikorunu. V případě, že budou sami šlapat, mají prvních dvacet minut zdarma a zaplatí až následující čas. Půjčování kol počítá i s předplatným. Stát má na sezonu, která končí v listopadu, 500 korun.

Zničené elektrokolo našla policie v kladenské čtvrti Švermov
Elektrokola v Kladně
autoři: redakce , kne
Spustit audio