Sdružení Život 90 spouští mezigenerační seznamku, má spojit mladé rodiny a osamělé seniory

Pro děti získat náhradní babičku a seniorům pomoci, aby nebyli sami. O to se snaží občanské sdružení Život 90. Ode dneška proto nabízí takzvanou mezigenerační internetovou seznamku, která bezplatně propojí rodiny se seniory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vnučka s babičkou

Vnučka s babičkou | Foto: stock exchange

Pětatřicetiletá Zuzana je ze Slovenska a s rodinou žije v Praze. Babičku a dědu, kteří by jí občas pohlídali její sedmiměsíční dceru, má tak stovky kilometrů daleko. Služby seznamky by uvítala.

„Jelikož mám rodinu daleko, bylo by pro mě fajn mít tady někoho důvěryhodného třeba na večerní hlídání, když si člověk chce trochu odpočinout, vrátit se ke kultuře a podobně,“ svěřuje se.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pro rodiny a seniory začíná na internetu fungovat mezigenerační seznamka. Spouští ji občanské sdružení Život 90

Seznamka funguje na webu seniorum.cz. „Kliknete na dlaždici ‘seznamte se‘. Tam si pak vyberete: jsem babička, jsem děda nebo jsem rodina. A co hledám? Jsem babička a hledám rodinu nebo jsem rodina a hledám prarodiče,“ popisuje Michaela Sladká ze sdružení Život90.

Zájemci podle ní nemusí vyplňovat žádné registrace, ani nic platit. Stačí jednoduše zadat inzerát.

„Vždy bychom rádi, aby to bylo bezúplatné, aby to fungovalo opravdu na osobních vztazích a na potenciálu, který do toho obě strany vloží. A ne na nějaké finanční stránce,“ zdůrazňuje Sladká.

Kontakt s mladou rodinou a dětmi je podle psychologa Václava Mertina pro seniory důležitý.

„To mládí je určitý drajv, že to i toho staršího člověka nabíjí. Je to pro něj důležité. Leckdy může uplatnit něco ze svých zkušeností,“ naznačuje.

Podobně jako tato mezigenerační seznamka fungují v Česku už i další projekty občanských sdružení Hestia a Totem.

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme