Se žraloky mám jen ty nejlepší zkušenosti, říká instruktor potápění a podmořský kameraman

Žraloci jsou pro většinu z nás obávaní mořští predátoři. Nejčastěji si vybavíme horor Čelisti. Potápěč a podmořský dokumentarista Jindřich Soukal má ale jiný názor. „Pro mě patří mezi nejhezčí zvířata na světě a málokdo si uvědomuje, že jsou i jedni z nejvíce platných v koloběhu mořského živočišného stravovacího kruhu,“ říká.

Podle Jindřicha Soukala jsou žraloci spíše plaší. Většinou odplouvají hned, jakmile někdo skočí do vody, protože nemají rádi blízkost člověka. „Žraloci nekoušou, oni sahají, a protože nemají ruce, tak to dělají zuby,“ vysvětluje Jindřich Soukal.

Potápí se bezmála dvacet let a žádný šrám z natáčení si prý zatím neodnesl. „Pokousali nám jen kamery, chutnají jim hlavně světla,“ dodává s úsměvem.

Jindřich Soukal od roku 2001 provozuje potápěčskou základnu na indonéském ostrově Bali. Jak sám říká, zájem o potápění zažívá v posledních letech opětovný boom. „Lidé si mohou dovolit vycestovat dále než jen do Chorvatska. Raději zaletí do nějaké destinace podobné třeba Bali, kde absolvují potápěčský kurz přímo ve specializovaném centru s českým instruktorem,“ komentuje.

Právě u břehů Bali Jindřich Soukal spolu s kolegy potápěči úmyslně potopil vyřazenou armádní loď. „Jak zarůstá, stává se přirozenou součástí korálového útesu a ochranou pro spoustu živočichů,“ říká.

Kromě atrakce pro turisty má vrak lodi také vědecký význam. Vzniká časosběrný materiál, který má dokumentovat jeho postupné osidlování. Potápěči se v pravidelných intervalech vydávají pod hladinu a fotí určitá místa lodi ze stejného úhlu.

„Dneska je tam školka malých barakud, jsou tam murény, které měří metr a půl, k večeru vyplouvají kanici, občas se objeví rejnoci, spousta malých barevných rybiček. Na vraku se uchycují i korály a řasy,“ líčí potápěč a dokumentarista podmořského života Jindřich Soukal.

A jak dlouho trvá potápěčský kurz? Co rozhoduje o jeho úspěšném absolvování? Jak vznikají dokumenty v oblastech, kam běžní turisté nemají přístup? Jak se chovají mořští živočichové, kteří nikdy neviděli člověka? To si poslechněte v pořadu Máme rádi zvířata.

autor: Jana Urbanová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.