Sedm dní očima Petra Schwarze

1. říjen 2016

Ve Spojených státech se uskutečnila první televizní debata dvou hlavních kandidátů pro listopadové volby hlavy státu. Demokratka Hillary Clintonová i republikán Donald Trump se oba označili za vítěze této debaty, podle komentátorů ale přece jen o dost lépe zapůsobila Clintonová.

Trump si pak postěžoval, že mu prý dali špatný mikrofon, i když si něčeho takového nikdo jiný nevšiml. Jenže politici holt často nejsou ochotni přistoupit na skutečnost, že za jejich neúspěchem se převážně neskrývá špatná technika, ale to, co a jak říkají.

Kdo jel na pohřeb Šimona Perese?

Zemřel bývalý izraelský premiér a prezident Šimon Peres, který s palestinským vůdcem Jásirem Arafatem před lety podepsal mír mezi Izraelem a Palestinci, za což oba dostali Nobelovu cenu míru. Na Peresův pohřeb se sjeli nejvýznamnější lídři nejen západního světa včetně amerického prezidenta Obamy, německého prezidenta Gaucka či francouzského prezidenta Hollanda.

Za Česko jel ministr zahraničí Zaorálek a nakonec i premiér Sobotka – prezident Zeman dal, doprovázen svým předchůdcem Klausem, přednost přednášení v ruském jazyce na konferenci pořádané putinovským oligarchou Jakuninem na ostrově Rhodos.

Tam měl původně jet i slovenský premiér Fico a jeho maďarský protějšek Orbán, ti ale dali přece jen přednost možnosti ukázat, co je pro ně a pro jejich země důležitější. Mimochodem, zrovna Orbán také tento týden předvedl značnou porci mesianistického komplexu – vyjádřil se, že bez Maďarska a jeho současného vládního postoje k uprchlíkům by Evropa, jak ji známe, neexistovala, čímž se stal definitivně dalším z uchazečů o čestný titul ředitel zeměkoule.

Izraelský prezident Šimon Peres

Jeho zemi tento víkend čeká referendum o uprchlických kvótách, jenže průzkumy zatím říkají, že dost možná nepřijde dostatek lidí, aby toto hlasování bylo platné, takže by Orbánova dryáčnická kampaň mohla vyjít poněkud vniveč.

Bůh láska jest

Tandem Zeman – Klaus se spolu tento týden nevydal jen na Rhodos, ale i na svatováclavskou pouť pořádanou při příležitosti výročí zavraždění knížete Václava, které je i naším státním svátkem – Dnem české státnosti. Prezident po mši sloužené kardinálem Dukou vyzval k návratu ke křesťanským kulturním kořenům Evropy a dokonce ocitoval slova Bible, že Bůh láska jest.

Tak nevím, co Miloš Zeman všechno z Bible přečetl, ale všiml si, že Ježíš nikdy neříkal, že se to netýká třeba uprchlíků? Ale možná těmi kulturními kořeny byla myšlena například opera, tu je určitě potřeba také zachovat. Snad to ale není vystavování lebek - co by si myslel svatý Václav o tom, že tu jeho i ve Staré Boleslavi při pouti s sebou nosili a vystavovali, není známo.

V klidu a zhluboka dýchat

Národní svatováclavská pouť se koná ve Staré Boleslavi. Zúčastnil se jí i prezident Miloš Zeman a exprezident Václav Klaus

V Sýrii jsou boje stále drsnější, Asadovy jednotky podporované Kremlem a íránskými muslimskými šíítskými fundamentalisty útočily už i na nemocnice v Aleppu, v němž se stále brání syrská demokratická opozice a s ní pro změnu muslimští sunnitští fundamentalisté.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun označil ofenzivu za barbarskou, USA pohrozily, že pokud nepřestanou útoky, které do náruče extrémistů ženou čím dál více Syřanů, protože jiného zastání se jim nedostává, přeruší Washington kontakty s Moskvou. Kreml odpověděl, že prý Američané podporují teroristy.

Podle zveřejněné zprávy Světové zdravotnické organizace žije devět desetin obyvatel naší planety v místech, kde znečištění vzduchu překračuje zdravotní limity. Česko ale patří do regionu s nejlepší kvalitou ovzduší, i když se tak mnohdy necítíme. Ať můžeme v klidu a zhluboka dýchat, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio