Sedm dní očima Petra Schwarze: Trumpova víra, čínské hrozby a názory místo pravdy

16. leden 2017

Zvolený americký prezident Donald Trump uspořádal dva měsíce po volbách první tiskovou konferenci. Poprvé na ní připustil, že počítačové útoky, které podle tajných služeb ovlivnily výsledky voleb v Trumpův prospěch, přišly z Ruska, jak ale hned dodal, nejenom odtamtud.

Trump ale prý věří, že se k podobným zbraním už ruský prezident Putin neuchýlí. Víra sice prý hory přenáší, ale ta Trumpova musí být obzvláště silná. Zprávy, že Rusko má na něj samotného kompromitující materiály a může ho vydírat, označil Trump za výmysly nepřátel.

Ukázalo se, že tato takzvaná „kompra“ ležela v redakcích více předních médií delší dobu a nikdo je nechtěl zveřejnit, protože se nedalo spolehlivě určit, zda jsou to věrohodné informace či výmysly. Podle kvality materiálu však nepocházejí od profesionálů tajných služeb, přestože se tak tváří.

Trumpův kandidát na ministra zahraničí Tillerson, jehož nominace vyvolala velké pochyby kvůli Tillersonovým blízkým vztahům s Vladimirem Putinem, promluvil v Senátu a tyto pochyby svým vystoupením vyvracel. USA podle něj nepřijmou ruskou okupaci Krymu, naopak proti ní měly vstoupit razantněji včetně nabídky vojenské pomoci. USA a Rusko podle Tillersona nikdy nebudou přáteli, protože sdílejí jiné hodnoty.

Kandidát na amerického ministra zahraničí se ve středu pustil ostře i do Číny, budování jejich základen v Jihočínském moři přirovnal právě k ruské anexi Krymu a vyslovil se pro to, aby USA Pekingu zamezila k budovaným umělým ostrovům přístup. Čínská státní média okamžitě pohrozila „ničivým střetem“ zahrnujícím klidně i jadernou válku. Soudruzi si přece do svých anexí mluvit nenechají.

Existuje ještě pravda?

Prezident Miloš Zeman

Český prezident Miloš Zeman ani tento týden neopomněl zásobit veřejnost slušnou dávkou pozoruhodných výroků. Když to v krátkosti shrnu, mohli jsme se třeba dozvědět, že nikdo nemá monopol na pravdu a to, co například u nás šíří proruské weby, nejsou dezinformace či propaganda, ale prostě názory. Nabízí se otázka, existuje podle pana prezident ještě vůbec pravda?

Rozhodně jsme dostali další lekci, co znamená termín post-pravdivá politika. V rozhovoru na naší stanici česká hlava státu také oznámila, že si prý přečetla čtyři „šifry“ – zřejmě tím byly míněny zprávy tajných služeb, ale snad je panu prezidentovi rozšifrovali – a podle jedné „šifry“ se, „na našem území potlouká jistý člověk z Maghrebu, který je důvodně podezřelý ze spolupráce s teroristickými islámskými organizacemi.“

Tak nevím, je opravdu úkolem prezidenta strašit lidi jakýmisi podezřeními, se kterými stejně občan nemůže nic dělat, a k tomu zřejmě vyzrazovat tajné informace, případně varovat případné teroristy, že jsou jim agenti v patách?

Dny lepší než ty obvyklé

Česká Poslanecké sněmovna přehlasovala veto prezidenta a potvrdila platnost nového zákona o střetu zájmů zvaného „lex antiBabiš“. Přijala i daňový balíček a naopak zamítla změny v elektronické evidenci tržeb. Česká vláda si připomněla kulaté výročí Charty 77 a přihlásila se k jejím myšlenkám.

Charta 77

Turecko se přiblížilo k prezidentskému sytému, parlament přijal změny ústavy, které soustřeďují velkou část moci do rukou prezidenta Erdogana, ještě to ale musí potvrdit referendum. Schvalování změn provázely mezi tureckými zákonodárci i rány pěstí. Irácká armáda dobyla na Islámském státu většinu východní části Mosulu.

Středa 11. ledna byla nečekaně skvělým dnem pro středoamerický El Salvador – policie ohlásila, že se za celý den zde nestala jediná vražda, což vskutku není zvykem, v této zemi s největším množstvím vražd na obyvatel jich průměrně bývá denně deset. Ať každý zažijeme dny, které jsou lepší, než ty naše obvyklé, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, obě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.