Šéf Českého rozhlasu připomněl v Šanghaji důležitou roli digitálního vysílání

13. únor 2017

„Žijeme v době, kdy rozhlas musí jít cestou multimedializace, vizualizace svých obsahů,“ upozornil René Zavoral.

Důležitou roli digitalizace rozhlasového vysílání připomněl dnes na konferenci v Šanghaji při příležitosti Světového dne rádia, který vyhlásilo UNESCO, generální ředitel ČRo René Zavoral. Český rozhlas již několikrát ústy svých zástupců avizoval, že je připraven být lídrem celého procesu, ale je třeba k tomu vytvořit podmínky. Stávající situace bohužel digitalizaci rádia příliš nenahrává, což dnes potvrdil i report EBU s označením Digital Radio 2017.

„Žijeme v době, kdy rozhlas musí jít cestou multimedializace, vizualizace svých obsahů. Nutností je, aby dynamicky působil i v online světě, byl aktivní na sociálních sítích. Samozřejmostí je tvorba nových formátů pro posluchače a rozšíření možností, jak rozhlasový obsah šířit – ať už se bavíme o rozvoji digitálního vysílání, vysokorychlostním internetu či mobilních aplikacích. Stejně tak je důležitý kontakt s posluchačem a práce s průzkumy a evaluacemi. Pokud chceme naše posluchače oslovit, musíme je především znát,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral, který vystoupil v panelu věnovanému „Inovacím v oslovování a zapojování publika do vysílání“.

Do Šanghaje na Světový den rádia dorazily zhruba dvě stovky zástupců médií z celého světa. Evropu zde zastupují představitelé Evropské vysílací unie (EBU), generální ředitel Rumunského rozhlasu a generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. V dalších panelech mimo jiné vystoupili Graham Ellis, zástupce ředitele BBC Radio a prezident Rozhlasového výboru EBU, Jean Philip De Tender, ředitel pro média EBU, Joan Warnerová, ředitelka Komerčního rádia Austrálie (Commercial Radio Australia), nebo Johannes Georg Theurer, představitel Rundfunk Berlin-Brandenburg.

autor: lukpo
Spustit audio