Sen sběratelů? Dukát Vladislava Jagellonského, tvrdí numismatik

11. březen 2016

Kdo byl nejstarším numismatikem na našem území? Je pravda, že to byl Karel IV.? A kdo vlastně položil základní kámen oboru české vědecké numismatiky?

„Počátek vědecké numismatiky v Čechách je jasný: je to rok 1771,“ uvedl v Magazínu Leonardo historik a numismatik Eduard Šimek.

Toho roku vydal Mikuláš Adaukt Voigt první svazek své velké práce s názvem Popsání nejznámějších českých mincí. Dílo to mělo být původně šestisvazkové, ale autorovi se podařilo vydat jen svazky čtyři.

„Jinak je ovšem numismatika ze sběratelského hlediska starší,“ dodal znalec. „Karel IV. ale mohl být tím prvním sběratelem: slavný italský básník Petrarca mu věnoval dvě anglické mince,“ citoval z pramenů historik.

Podle něj jde ale spíše o legendy. „Pravdou však je, že mince a medaile byly součástí šlechtických kabinetů, které vznikaly, a které máme doloženy například u Nosticů, Sternbergů a dalších.“

Vedle toho také existovaly sbírky církevních institucí, zvláště u jednotlivých řádů.

„Ostatně jedním ze základů pro Voigtovu práci byla sbírka litoměřického biskupa Valdštejna, ze které velmi intenzivně čerpal podklady pro zpracování nejstarších dějin českého mincovnictví,“ připomněl Eduard Šimek.

Co je dnes největším snem a tužbou každého sběratele nebo numismatika, prozradil historik Vojtěch Brádle.

„Každý sběratel by chtěl mít doma dukát Vladislava Jagellonského, to je velice vzácná mince.“

Sám by ovšem, z pohledu numismatika-historika, upřednostňoval například pražský groš Ladislava Pohrobka.

„Pokud je mi známo, tak existuje jen ve čtyřech kusech,“ tvrdí expert.

Ten také shrnul, jaké numismatické exempláře upřednostňuje sběratelská veřejnost.

„Mezi sběrateli jsou mnohem populárnější zlaté ražby. Ty se nezřídka prodávají na aukcích i za milionové částky,“ vysvětlil zřejmý důvod obliby zlatých mincí Vojtěch Brádle.

autoři: mše , oci
Spustit audio