Senát ocenil ke dni státnosti 17 osobností, hlavně vědců

Senátoři ocenili u příležitosti Dne české státnosti sedmnáct osobností, které vynikly ve svém oboru nebo přispěly k dobré pověsti České republiky v zahraničí. Předávání letos ovládli zástupci vědecké obce, byl mezi nimi ale i herec Jiří Bartoška.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senátoři ocenili osobnosti, které vynikly ve svém oboru nebo přispěly k dobré pověsti České republiky v zahraničí

Senátoři ocenili osobnosti, které vynikly ve svém oboru nebo přispěly k dobré pověsti České republiky v zahraničí | Foto: Vojtěch Koval

„Je to pocit vznešený a zároveň nepříjemný, protože fyzika a chemie byly opravdu moje neoblíbené předměty, takže si v téhle společnosti připadám jako brambora ve šperkovnici,“ komentoval Jiří Bartoška fakt, že je jediným zástupcem kulturní scény mezi oceněnými.

Senátoři se rozhodli udělit Bartoškovi pamětní medaili jako jednomu z nejvýraznějších a nejpopulárnějších divadelních a filmových herců. Ocenili ho i za jeho angažovanost v dění kolem listopadu 1989. Bartoška věnoval ocenění týmu, se kterým každoročně připravuje Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předávání pamětních medailí sledoval v Senátu reportér Vojtěch Koval

„Já spíše v zastoupení přebírám ocenění za karlovarský festival. Těch vyvolených by mělo být daleko víc, jsou větší osobnosti. Já to skutečně beru jako týmovou cenu,“ reagoval Jiří Bartoška.

Letošnímu předávání stříbrných pamětních medailí jinak dominovali laureáti z oblasti vědy a výzkumu. Pro českou vědeckou obec to zvlášť letos má velký význam, připomněl Václav Pavlíček, který promluvil za všechny oceněné.

„Již na počátku roku jsme vzpomněli 130. výročí založení České akademie pro vědu, slovesnost a umění.“

Pamětní medaile Senát udělil už počtvrté.

ČTK, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme