Senát schválil novelu upravující přechod na vysílání DVB-T2, na řadě je prezident

19. červenec 2017

Přechod na nový standard je podle vlády nutný kvůli tomu, že Česká republika musí na základě mezinárodních dohod i rozhodnutí Evropské unie uvolnit nynější pásmo 700 MHz.

Senát dnes beze změny schválil vládní novelu zákona o elektronických komunikacích, která řeší přechod na televizní vysílání v novém standardu DVB-T2. Tato změna má stát diváky podle odhadů vlády asi pět miliard korun za nákup nových televizních přijímačů nebo set-top boxů. S úplným přechodem se počítá v roce 2021. Novela také posiluje práva klientů mobilních operátorů. Nyní ji dostane k podpisu prezident.

České Radiokomunikace na setkání s novináři, které se konalo tento týden, oponovaly, že přechod nevyjde na pět miliard korun, ale maximální částka by mohla dosáhnout maximálně dvou miliard korun. Diváci však budou ve většině případů přecházet na DVB-T2 přirozeně, tedy bude docházet k přirozené obměně přijímačů, která souvisí s jejich opotřebením. V České republice stejně jako v Německu se zavádí vysílání ve standardu DVB-T2/HEVC. Jedná se v současné době o nejmodernější způsob přenosu pozemního signálu.

Standard DVB-T2 umožňuje vysílat více programů ve vyšší kvalitě na nižším množství frekvencí. Přechod na nový standard je podle vlády nutný kvůli tomu, že Česká republika musí na základě mezinárodních dohod i rozhodnutí Evropské unie uvolnit nynější pásmo 700 MHz pro novou generaci rychlého mobilního internetu. Novela současně zvyšuje pravomoci Českého telekomunikačního úřadu a také pokuty operátorům. Zavádí možnost ukládat operátorům pokuty procentem z jejich obratu.

autor: lukpo | zdroj: ČTK
Spustit audio