Senát zamítl rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu

Senát dnes neschválil ústavní novelu, která měla dát Nejvyššímu kontrolnímu úřadu (NKÚ) právo prověřovat hospodaření s veřejnými prostředky. Úřad měl získat možnost kontrolovat obce, kraje i firmy s jejich majetkovou účastí či podílem státu. Senát vládě doporučil, aby novelu předložila znovu, ale společně s návrhem na odstranění duplicit kontrolních systémů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto)

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Pro schválení novely hlasovalo 37 ze 68 přítomných senátorů, většinou z vládní koalice, za Stranu zelených nebo i z klubu Strany práv občanů a komunistů. K přijetí ale byla třeba třípětinová většina, tedy aktuálně nejméně 41 hlasů vzhledem k tomu, že šlo o změnu ústavy. Návrh na přímé zamítnutí novely podpořilo jen deset senátorů.

Horní komora o tom rozhodla po čtyřhodinové debatě, v níž se argumenty zastánců předlohy mísily s námitkami ohledně příliš širokého vymezení působnosti NKÚ či zmnožení kontrol, což vadilo i Svazu měst a obcí nebo Asociaci krajů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Senátem neprošlo rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu

„Podle dikce zákona by měli kontroloři možnost zasahovat do suverénního politického rozhodnutí zastupitelstva, a to považuji za naprosto nepřípustné,“ vysvětlila například senátorka ODS Veronika Vrecionová, proč ruku pro novelu nezvedla.

Senátoři zároveň zamítli prováděcí zákon o rozšíření kontrolních pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu ve vztahu k obcím a krajům. Po neschválení ústavní novely, na kterou měl zákon navazovat, totiž neměli jinou možnost.

Stejně na tom budou i poslanci, jimž se prováděcí zákon nyní vrátí k opětovnému projednání. Pro zamítnutí zákona hlasovalo 42 ze 60 přítomných senátorů.

Horní komora obě normy odmítla ve snaze přimět vládu k tomu, aby je v souladu se svým programovým prohlášením předložila souběžně se zákonem, který by odstranil mnohonásobné kontroly různých úřadů ve stejné věci.

Splnit tento požadavek by kabinet mohl zákonem o kontrole a řízení veřejných financí, který ministerstvo financí předložilo tento měsíc k projednání v Legislativní radě vlády.

„Je to promarněná příležitost, protože jsme mohli mít moderní úpravu, která je standardní v zásadě ve všech okolních státech, které podobným nejvyšším kontrolním institucím takovouto kontrolní pravomoc svěřují. Mrzí mě to i proto, že se nám tedy nepodařilo naplnit část koaliční smlouvy a vládního prohlášení, která s tímto počítá,“ myslí si ministr pro lidská práva a senátor Jiří Dienstbier (ČSSD), který novelu obhajoval.

Prezident NKÚ Miloslav Kala považuje za nezodpovědné, že zákon neprošel: „Pořád se mluvilo o zájmech 6000 starostů, ale podle mého názoru se nevzaly v potaz zájmy milionů daňových poplatníků, kteří mají právo na to, aby věděli, jak se s jejich veřejnými prostředky nakládá. Velkou roli asi hrálo to, že velká část senátorů je současně i starosty nebo sedí na nějaké komunální židli.“

ČTK, ČRo, Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme