Senátoři rozhodnou o regulaci hazardu, projednají také rozšíření pravomocí NKÚ

Senátoři dnes budou rozhodovat o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Ten by se mohl nově zaměřit také třeba na obce, zdravotní pojišťovny nebo veřejnoprávní média. Norma ale možná hlasováním neprojde, nepodpořil ji žádný z příslušných senátních výborů. Jednoznačnou podporu nemají mezi senátory ani nová pravidla pro omezení hazardu, která dnes budou schvalovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výherní automaty maskují v brněnské herně maskují pod hlavičkou občanského sdružení

Výherní automaty maskují v brněnské herně maskují pod hlavičkou občanského sdružení | Foto: Tomáš Jelen | Zdroj: Český rozhlas

Kritikou k novele zákona o NKÚ nešetří třeba senátor Miloš Vystrčil z ODS. Podle něj vláda nesplnila slib, že návrh novely nebude obsahovat zbytečně moc kontrol.

„Dneska jsou i případy, kdy do obce chodí na jednu věc i osm kontrol. Třeba stavby, které se týkají fotbalových kabin u obecního hřiště, kdy kabiny kontroluje nejdříve dotaci poskytující orgán, následně hygiena, následně orgán oboru životního prostředí. A často ty orgány kontrolují to samé,“ upozornil.

Podle senátora Libora Michálka, zvoleného za koalici pirátů, zelených a lidovců, je ale přísnější dohled nutný hlavně u projektů, které financuje Evropská unie.

„Představa, že se úplně eliminuje, aby na jeden projekt nepřišly dvě kontroly, to je prakticky nerealizovatelné. Vyplývá to z podmínek čerpání peněz z fondů Evropské unie,“ vysvětlil.

Novelu doprovází taky změna ústavy. Pokud tedy horní komora zákon odmítne, nemůže ji sněmovna přehlasovat.

Nová pravidla regulace hazardu jednoznačnou podporu nemají

Senátoři také projednají nová, přísnější pravidla pro omezení hazardu. Danit by se měl dvěma sazbami - automaty 35 procenty, ostatní druhy hazardu 23 procenty. Nová regulace hazardu ale nemá mezi senátory jednoznačnou podporu.

Největší spor se zatím vede o ustanovení, podle kterého by měli poskytovatelé připojení blokovat webové stránky s nepovoleným hazardem. Řídit se mají seznamem ministerstva financí. Kritici v tom ale vidí cenzuru internetu. Před budovou Senátu protestovali už včera.

„Úplně normálně jsme přišli jako lidi a řekli jsme: přijdeme, dáme jim ty argumenty, je to na nich,“ řekl před Senátem Michal Uryč z iniciativy Přichází cenzor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Senát má dnes schvalovat přísnější regulaci hazardu a úpravy jeho zdanění. Nová pravidla nemají mezi senátory jednoznačnou podporu

Výhrady k této části zákona na omezení hazardu mají i někteří senátoři. Podle Veroniky Vrecionové z ODS je nepřijatelné, aby seznam blokovaných stránek sepisovalo ministerstvo.

„Samozřejmě v některých případech je možné některé internetové stránky nelegálních provozovatelů hazardních her blokovat, ale pouze po rozhodnutí nezávislého soudu. Nemůže toto rozhodnutí zůstat v rukou úředníků ministerstva financí,“ vysvětlila.

S tím ministerstvo financí nesouhlasí. Proti rozhodnutí o blokaci budou podle něj moct podat poskytovatelé připojení správní žalobu. A to s návrhem na předběžné opatření, které by blokaci oddálilo.

Zákony na regulaci hazardu mají zamezit i patologickému hráčství. „U některých her bude povinná registrace,“ připomenul senátor za ČSSD Jaromír Strnad

„S tím souvisí i rejstřík hráčů, kterým nesmí být registrace poskytnuta. Jedná se o osoby, které dostávají dávky v hmotné nouzi, které jsou v úpadku. Dále se jedná o hráče, na které je vydáno předběžné opatření na zákaz heren,“ dodal Strnad.

Zákony by také měly například umožnit vstupovat zaměstnancům celní správy do heren, kontrolovat je a vymáhat sankce.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme