Senioři a děti by mohli ušetřit za léky. Ministerstvo plánuje nižší limit pro doplatky

Senioři a děti v budoucnu možná ušetří peníze za léky. Ministerstvo zdravotnictví připravuje novelu zákona, která by snížila ochranný limit pro doplatky na léky. Pojišťovny po jeho překročení vrací pojištěncům peníze. Pokud by byl tedy limit nižší, dětem a seniorům by pojišťovny musely vrátit více peněz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senioři (ilustrační foto)

Senioři (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Pokud nyní lidé nad 65 let zaplatí ročně za léky více než 2500 korun, peníze nad tuto částku jim vrátí zdravotní pojišťovna.

Ministerstvo zdravotnictví navrhuje, aby se ochranný limit snížil na 1000 korun a u lidí starších 70 let pak na 500. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka z ČSSD by měla být hranice nižší i pro děti.

„U mladistvých snižujeme poplatek z 5000 na 1000 korun, což je skutečně výrazný skok. Když jsme analyzovali dopady na systém veřejného zdravotního pojištění, tak to činí 390 milionů, což si myslím vzhledem k velmi pozitivnímu dopadu na tyto skupiny lidí není příliš velká částka,“ řekl Němeček.

Snížení limitů podle ministra přinese výpadek v příjmech veřejných rozpočtů asi 390 milionů korun. Ministerstvo by chtělo, aby novela zákona o veřejném zdravotním pojištění byla účinná od července 2017.

Návrh ale bude muset ještě projednat vláda, parlament a podepsat prezident. Místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Bohuslav Svoboda z opoziční ODS návrh ministerstva kritizuje. Zlevňovat léky pro seniory podle něj sice smysl má, v tomto případě jde ale o nesystémový krok.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme