Šerif nosil místo odznaku víčko od plechovky. Trampská osada Ztracenka oslaví 100 let

Osada Ztracené naděje je jen o pár měsíců starší než naše republika. Vznikla v místě zvaném Svatojánské proudy, které je dnes pod hladinou Štěchovické přehrady. Mezi slavné osadníky patřil i komik Jarda Štercl.

Romantická zákoutí Vltavy, Sázavy a Berounky se staly centrem desítek trampských osad. „Trampingu se nejvíc začalo dařit po vzniku republiky a v době krize, kdy mladí lidé hledali únik z existenčních problémů v přírodě a v kamarádství,“ říká historik Jan Vízner z Regionálního muzea v Jílovém u Prahy.

Ve středních Čechách začaly vznikat osady jako Dakota, Toronto, Klondike nebo Red River. Trampové se inspirovali romány Jacka Londona a Karla Maye a středočeské lesy si proměnili na divoký západ plný dobrodružství. Dodnes mají osady svého šerifa. Jeden z prvních šerifů Ztracenky, zvaný Chanda, nosil místo šerifské hvězdy víčko od plechovky. „Nosil to na zadku. A z toho bylo vidět, že si z toho trošku dělají srandu,“ říká současný šerif Ztracenky František Hacker.

Nejméně pět generací si zpívá písně, které se zrodily u táboráků. Kdo by neznal Teskně hučí Niagara z roku 1931 od Eduarda Ingriše. Trampové snili o cestách po Americe, znali ji ale jen z Rodokapsů a zeměpis jim občas dělal problémy. V písničkách proto byla spousta chyb. Třeba Wabi Ryvola zpíval o Miami Beach ve slunné Kalifornii a vůbec mu nevadilo, že Miami Beach leží na Floridě.

Osada Ztracenka má stoletou historii. Dnes tam vyrůstá pátá generace

V Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy můžete navštívit expozici věnovanou trampingu. Za romantikou se vypravte po naučné stezce Svatojánské proudy, která prochází i osadou Ztracenka. Stezka vede malebnou krajinou ze Štěchovic až k hrázi Slapské přehrady.

Další perličky ze stoleté historie naší republiky najdete na webových stránkách www.slavime100let.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.