Setkávání aneb Čas, kdy se nestárne

13. červen 2014

Dokument Jan Zítky o přátelství šestadvacetileté Barbory Sládkové s klienty zařízení pro seniory Domova Sue Ryder.

Barboře Sládkové je sedmadvacet let a nedávno dostudovala druhou vysokou školu. Rozhodla se, že než začne pracovat, pozná, jak se žije jinde ve světě.

Navštívila například Peru, Singapur a chystá se do Austrálie. Když je ale doma, často z rodných Ivančic zajede do Prahy za svými o mnoho let staršími přáteli.

Svůj volný čas věnuje seniorům, kterým pomáhá s úklidem, s drobnými pracemi v domácnosti a povídá si s nimi. A právě toto přátelství mezi mladou ženou a dříve narozenými lidmi, vztah dvou generací, přibližuje dokument Setkávání aneb Čas, kdy se nestárne.

Čtěte také

Dvaadevadesátiletou Ninu Urbánkovou zná Bára už osm let. Tak dlouho se jí věnuje jako dobrovolnice, dochází za ní do Domova Sue Ryder. Ráda naslouchá vyprávění paní Niny.

O setkávání se seniory Bára říká: „Od nich je možné čerpat neskutečnou moudrost. Pro mě je to lepší, než si zapnout televizi a nechat se bavit nějakým komerčním filmem. Z jejich příběhů můžeme hodně čerpat a poučit se.“

25 mužstev Sue Ryder Charity Cupu ve fotbale

S paní Urbánkovou si ráda povídá i v cizích jazycích, které obě dobře ovládají: ve francouzštině, němčině a angličtině.

Jako dobrovolnice pomáhá Bára také každé dva roky organizovat tábory pro děti s tělesným postižením. Bez nároku na honorář působila i v dětském domově.

V minulosti doma pečovala o své prarodiče. A když začala studovat v Praze, rozhodla se, že se bude věnovat i dalším seniorům.

Čtěte také

Jednoho dne navštívila starší manželský pár Františka a Marii Vojáčkovy a z krátkého setkání vzniklo už několik let trvající přátelství.

„Barunka umí naši dobu a všechno, co je v nás, pochopit. A to je veliká věc. Toho si vážíme,“ zamýšlí se nad vztahem ke své mladší kamarádce Marie Vojáčková.

Klientka Domova Sue Ryder Nina Urbánková o tom, jaký vliv na ni má její přítelkyně, říká: „Cítila jsem se mladou vedle ní, když jsem ji viděla a pozorovala.“

Dramaturgie a režie: Lenka Svobodová
Mistr zvuku: Roman Špála

Záznam tohoto dokumentu naleznete do neděle 12. července 2015 v iRadiu.

autor: Jan Zítka
Spustit audio